Κυριακή, 06 Μαϊος 2018 12:20

Χαβάη: Οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χαβάη: Οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες

Οι σεισμοί και οι εκλύσεις αερίων και λάβας, του ηφαιστείου Κιλαουέα, θα συνεχιστούν, ενδεχομένως και για αρκετούς μήνες, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Ηδη, την Παρασκευή, σημειώθηκε δόνηση 6,9 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στο νησί από το 1975. Οι εκρήξεις εντάθηκαν και η λάβα κυλά σε κατοικημένες περιοχές του Μεγάλου Νησιού, αναγκάζοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε το Σάββατο ότι παρατηρήθηκαν πολλές νέες ρωγμές απ' όπου εκλύεται λάβα στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας Πούνα, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. Πρόσθεσε όμως ότι δεν παραμένουν όλες ενεργές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντείνεται και αναμένεται να συνεχιστεί. Η εκπρόσωπός του, Τζάνετ Μπαμπ, δήλωσε ότι οι εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες ή μήνες. Η δραστηριότητα που παρατηρείται έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της ενεργοποίησης του ηφαιστείου το 1955. Τότε οι εκρήξεις συνεχίζονταν για 88 ημέρες, όμως στην περιοχή κατοικούσαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι.

Μολονότι δεν έχουν σχηματιστεί σημαντικές ροές λάβας, η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποίησε για εξαιρετικά επικίνδυνη ποιότητα του αέρα λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του θείου στην περιοχή που έχει εκκενωθεί. Το αέριο αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER