Κυριακή, 13 Μαϊος 2018 09:13

Ινδονησία: Νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρεις εκκλησίες

Γράφτηκε από την
Ινδονησία: Νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρεις εκκλησίες

Βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε τρεις εκκλησίες της πόλης Σουραμπάγια στην Ινδονησία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 40, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τριών εκκλησιών στην πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με συνέπεια τον θάνατο 11 ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων (Amaq news agency) των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, η ανάληψη της ευθύνης έγινε χωρίς να παρουσιαστούν κάποιες αποδείξεις.

“Τρεις επιθέσεις μαρτύρων προκάλεσαν τουλάχιστον 11 νεκρούς και 41 τραυματίες μεταξύ των φρουρών των εκκλησιών και των Χριστιανών στην πόλη Σουραμπάγια της επαρχίας Ανατολική Ιάβα, στην Ινδονησία,” ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τελευταία ανακοίνωση των αρχών αναφέρει ότι η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει την έκρηξη σε εκκλησία, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για επίθεση σε μία από τις τρεις εκκλησίες ή σε μία τέταρτη.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία με διαφορά 10 λεπτών, ανακοίνωσε η αστυνομία της Σουραμπάγια.

Τουλάχιστον ένας από τους δράστες που πυροδότησε εκρηκτικά στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία, σκοτώθηκε.

«Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην εκκλησία Σάντα Μαρία», δήλωσε ο Μανγκέρα, προσθέτοντας ότι σκοτώθηκαν ακόμα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα, διέρχεται περίοδο αναταραχών λόγω χτυπημάτων εγχώριων ισλαμιστών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν από βομβιστές αυτοκτονίας και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ανατολικής Ιάβας, Φρανς Μπάρουνγκ Μανγκέρα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και ότι 35 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. «Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ακόμα δεν μπορούμε να μπούμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Μανγκέρα.

Σε εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα φαίνεται μία από τις εκκλησίες να είναι τυλιγμένη στις φλόγες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί και έναν έφηβο είχαν μόλις μπει στην εκκλησία και μιλούσαν με τον υπεύθυνο ασφαλείας όταν εξερράγη η βόμβα.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ευθύνεται η ισλαμιστική οργάνωση Τζέμα Ανσαρούτ Νταουλάχ, η οποία αντλεί έμπνευση από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είπε ακόμα ότι πιθανότατα οι επιθέσεις συνδέονται με ένα περιστατικό ομηρείας σε φυλακή της Τζακάρτα κατά το οποίο ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώσαν πέντε μέλη αντιτρομοκρατικής ομάδας. 

Η αστυνομία έχει διατάξει το κλείσιμο όλων των εκκλησιών την Κυριακή στη Σουραμπάγια ενώ ακυρώθηκε και ένα μεγάλο φεστιβάλ.

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, μια χώρα 260 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων περίπου το 90% είναι μουσουλμάνοι αλλά έχει επίσης χριστιανούς, ινδουϊστές και βουδιστές. Ως αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις εναντίον εκκλησιών.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ένοπλες επιθέσεις στη Τζακάρτα τον Ιανουάριο του 2016, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων πολιτών. Οι τέσσερις δράστες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτους και ήταν οι πρώτες τέτοιου μεγέθους στη χώρα από το 2009. 

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο έδωσε εντολές στην αστυνομία για την εξάρθρωση του δικτύου των δραστών,

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας που έκαναν ύποπτοι ισλαμιστές ένοπλοι κατά τριών εκκλησιών στην πόλη Σουραμπάγια, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, ήταν “βαρβαρικές πράξεις”, ενώ διέταξε την αστυνομία να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου κι ενώ βρίσκονταν δίπλα στον αρχηγό της αστυνομίας Τίτο Καρναβιάν, ο Γουιντόντο είπε ότι στις βομβιστικές επιθέσεις, οι βομβιστές χρησιμοποίησαν δύο παιδιά.

“Έχω δώσει οδηγίες στην αστυνομία να εντοπίσει και να σπάσει το δίκτυο των δραστών,” είπε χαρακτηριστικά ο Γουιντόντο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


NEWSLETTER