Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 13:30

Ιράκ: Απαγχόνισαν τζιχαντιστή - Καλούσε σε επιθέσεις μέσω βίντεο

Γράφτηκε από την
Ιράκ: Απαγχόνισαν τζιχαντιστή - Καλούσε σε επιθέσεις μέσω βίντεο

Ένας Βέλγος τζιχαντιστής, που είχε καλέσει μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων του σε επιθέσεις εναντίον του Βελγίου και της Γαλλίας, καταδικάστηκε σήμερα στο Ιράκ σε θάνατο δι’ απαγχονισμού επειδή είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ταρίκ Ζαντάουν, που γεννήθηκε το 1988, εντάχθηκε στο ΙΚ το 2014 με το όνομα Αμπού Χάμζα αλ Μπελζίκι. Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία στις 10 Μαΐου στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο της Βαγδάτης ο Βέλγος, μαροκινής καταγωγής, δήλωσε «αθώος», ενώ είπε στους δικαστές ότι «τον παρέσυραν».

Αυτή τη φορά ο άνδρας, που βρισκόταν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας πίσω, σε ένα ξύλινο κελί, και φορούσε τη μπεζ στολή των κρατούμενων, είχε ξυρισμένο το κεφάλι και ένα μεγάλο μαύρο μουστάκι, δεν μίλησε.
Ο δικαστής αρχικά διάβασε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, κυρίως αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ΙΚ και την παράνομη είσοδό του στο Ιράκ. Στη συνέχεια τον ρώτησε αν θέλει να προσθέσει κάτι. Ο Ζαντάουν απάντησε «όχι».
Τότε ο δικαστής δήλωσε ότι τον καταδικάζει «σε απαγχονισμό βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου».

Η διαδικασία διήρκησε δέκα λεπτά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Κατά την έναρξη της δίκης ο δικαστής είχε ορίσει στον Ζαντάουν, που μιλά αραβικά, έναν δικηγόρο. Ο άνδρας είχε ζητήσει να εξαπολυθούν πλήγματα στην Ευρώπη και κέρδισε το προσωνύμιο «νέος Αμπααούντ», μια αναφορά στον συμπατριώτη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, έναν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στη Γαλλία.

Συνολικά περισσότεροι από 300 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 100 αλλοδαποί, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράκ και άλλοι τόσο σε ισόβια κάθειρξη επειδή είχαν ενταχθεί στο ΙΚ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER