Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 11:50

Οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ» στην καθημερινότητά τους

Γράφτηκε από την
Οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ» στην καθημερινότητά τους

Αν βοηθήσατε κάποιον ή του κάνατε μια χάρη ή ανταποκριθήκατε σε κάτι που σας ζήτησε, αλλά σας πείραξε που δεν σας είπε "ευχαριστώ", παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι δεν αποτελείτε εξαίρεση. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη βρήκε ότι η συγκεκριμένη λέξη λέγεται μάλλον σπάνια στην καθημερινότητα, περίπου μία φορά στις 20 κατά μέσο όρο, όταν μας βοηθά κάποιος, ίσως επειδή θεωρούμε λίγο-πολύ δεδομένο ότι δικαιούμαστε τη συνεργασία και τη βοήθειά του.

Οι ερευνητές, με επιφαλής τον Νικ Ένφιλντ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν δειγματοληπτικά 1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις καθημερινών συνομιλιών και κοινωνικών ανταλλαγών σε οκτώ γλώσσες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η ηχογράφηση ή η βιντεοσκόπηση έγινε με την τοποθέτηση μικροφώνου ή κάμερας στα σπίτια και σε άλλα σημεία κοινωνικών συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που ήσαν συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί.

Διαπιστώθηκε ότι στις καθημερινές επαφές οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ», όταν άλλοι τους βοηθάνε για μικροπράγματα (π.χ. να τους δίνουν το αλάτι στο τραπέζι του φαγητού) και αυτό όχι τόσο από αγένεια, όσο από συνήθεια και γλωσσική παράδοση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER