Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 09:53

Οι Ιρλανδοί στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις

Γράφτηκε από την

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα, όπου το 2015 οι πολίτες ψήφισαν μαζικά υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα).

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε με κάποια ένταση μεταξύ αυτών που στηρίζουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και αυτών που τάσσονται κατά, το «Ναι» φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ενώ ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αυξημένος.

Οι αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα.

Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων, με τους αντιπάλους των αμβλώσεων να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας χθες Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «Ναι» και επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροπολογίας στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες (από την Ιρλανδία) πήγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση».

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.

Η νομοθεσία της Ιρλανδίας αναφορικά με τις αμβλώσεις παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη.

#HomeToVote: Κάνουμε το ταξίδι, για να μη είναι αναγκασμένες να το κάνουν εκείνες

Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες Ιρλανδοί φθάνουν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη στην χώρα τους για να ψηφίσουν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας που αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδές να ταξιδεύουν για να εξασφαλίσουν ιατρική φροντίδα.

#HomeToVote: κάνουμε το ταξίδι, για να μη είναι αναγκασμένες να το κάνουν εκείνες.

Το Twitter έχει πλημμυρίσει από μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων που φθάνουν στην Ιρλανδία για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν να περάσει «this mother*ucker στον 21ο αιώνα».

Ανθρωποι προσφέρονται να πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια για αγνώστους, άνθρωποι που προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις με το αυτοκίνητο προς και από αεροδρόμια, άνθρωποι που καλωσορίζουν την ιρλανδική διασπορά στα ιρλανδικά αεροδρόμια.

«Μία απόφαση της τελευταίας στιγμής για να πάω #hometovote για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας. Δεν υπάρχουν θέσεις στις πτήσεις για το Λονδίνο, έτσι έχω 4 ώρες τρένο, 4 ώρες αναμονή και 3 ώρες φέρι για να φθάσω και να ψηφίσω, πράγμα που είναι βόλτα στο πάρκο σε σύγκριση με το ταξίδια που κάνουν οι Ιρλανδές κάθε μέρα προς το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες».

Ερχονται από το Λος Αντζελες, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, την Αργεντινή, από ολόκληρη την Ευρώπη...

«Ταξιδεύω από τον Λος Αντζελες για το Δουβλίνο και σκέφτομαι κάθε γυναίκα που αναγκάσθηκε να ταξιδέψει για να έχει ιατρική περίθαλψη...»

«Είναι σαν να βγήκε από την κελτική μυθολογία. Μία κατάρα σε γενιές ιρλανδών γυναικών που τις αναγκάζει να φεύγουν από την χώρα τους την ώρα της πιο απελπισμένης ανάγκης. Ετσι δέκα χιλιάδες γυναίκες ακούν τις φωνές τους, κινητοποιούνται και επιστρέφουν για να βοηθήσουν να φύγει η κατάρα από την γη τους».

#HomeToVote απάντηση σε όλα τα θλιμένα, σιωπηλά ταξίδια που έγιναν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Κάποιος διηγείται μία ιστορία από το αεροδρόμιο του Λονδίνου όπου μία Ιρλανδή έχει ξεχάσει το διαβατήριό της και χάνει την πτήση της. Και τότε ένας άγνωστος της αγοράζει εισιτήριο των 400 ευρώ για να ταξιδέψει την επομένη.

Μία Ιρλανδέζα που ζει για πολλά χρόνια στο Λονδίνο και δεν έχει πια δικαίωμα ψήφου προσφέρει σε αντάλλαγμα δωρεάν μετακινήσεις προς τα αεροδρόμια Χίθροου και Λόντον Σίτι σε όσους συμπατριώτες της κάνουν το ταξίδι για να ψηφίσουν την κατάργηση της 8ης τροπολογίας. «Για την Σαβίτα και όλες τις Ιρλανδές».

Η Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, είναι η 31χρονη Ινδή οδοντίατρος που μεταφέρθηκε το 2012 με επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε ιρλανδικό νοσοκομείο. Οταν διαπιστώθηκε ότι η Σαβίτα έχει αρχίσει να αποβάλλει το έμβρυο, οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση με αποτέλεσμα να πεθάνει από σηψαιμία!

«Ο πατέρας μου μόλις μου είπε "Θα ψηφίσω...ναι" Με βαριά καρδιά, αλλά νομίζω...νομίζω ότι θα εμπιστευθώ τη γενιά σας. Θα το επιστευθώ στα χέρια σας. Και αυτό για μένα είναι ολόκληρος ο κόσμος» #repealthe8th#together4yes#westandtogether.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP