Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 21:34

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάο Πάολο

Γράφτηκε από την
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάο Πάολο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ έδωσε σήμερα εντολή να κινητοποιηθούν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα, που έχουν εγκαταστήσει οι απεργοί επαγγελματίες οδηγοί και έχουν προκαλέσει την παράλυση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της Βραζιλίας από τις αρχές της εβδομάδας, την ώρα που η δημοτική αρχή του Σάο Πάολο κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος, που εκφώνησε σε αυστηρό τόνο, ο επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι «κινητοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας» για να ανοίξει τους δρόμους της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πρώτης ανάγκης (...), τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα για να σώζουν ζωές» εξήγησε ο πρόεδρος Τέμερ.

«Αποδεχθήκαμε τις 12 βασικές διεκδικήσεις των οδηγών, που δεσμεύτηκαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα αμέσως. Όμως δυστυχώς μια ακραία μειονότητα συνέχισε τον αποκλεισμό των δρόμων» συμπλήρωσε ο ίδιος κι ενώ χθες είχαν προηγηθεί 7ωρες διαπραγματεύσεις με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

«Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να κάνει διάλογο, η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να ασκήσει την εξουσία της».

Λίγο νωρίτερα, η δημοτική αρχή του Σάο Πάολο, της οικονομικής πρωτεύουσα της χώρας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό το μέτρο επιτρέπει στις αρχές να επιτάξει ή να κατασχέσει ιδιωτικά αγαθά, όπως για παράδειγμα καύσιμα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε βενζινάδικα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μια «εκεχειρία» 15 ημερών με τους εκπροσώπους πολλών συνδικαλιστικών ενώσεων, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν μαζικά και σήμερα.

Πέμπτη ημέρα του κινήματος κατά της αύξησης του τιμής του ντίζελ και πολλοί δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι από τα οδοφράγματα που εγκατέστησαν οι διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ είναι επίσης αδύνατη η πρόσβαση στα διυλιστήρια. Τα περισσότερα από τα πρατήρια καυσίμων έχουν ήδη αδειάσει.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις πτήσεων, δύο εξ αυτών διεθνείς, καθώς τα αποθέματα κηροζίνης στο αεροδρόμιο εξαντλήθηκαν.

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines ακύρωσε μια πτήση από το Μαϊάμι που επρόκειτο να προσγειωθεί στη Μπραζίλια το πρωί, όπως κι εκείνη το βράδυ που επρόκειτο να απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας με προορισμό τη Φλόριντα.

Εντούτοις, χθες το βράδυ η κυβέρνηση εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξη, καθώς μέρος των συνδικαλιστών είχε δεσμευτεί «να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις για ένα διάστημα 15 ημερών, έως μια νέα συνάντηση με την κυβέρνηση» με αντάλλαγμα ιδίως την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

Ωστόσο, η συμφωνία εκεχειρίας δεν τηρήθηκε από όλους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ελισέου Παντίλα διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι πρέπει «να δοθεί χρόνος» στους ηγέτες των συνδικαλιστικών ενώσεων για να πείσουν τους απεργούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Όμως, σύμφωνα με την Οργάνωση Οδηγών Βαρέων Οχημάτων (Abcam), μιας συνδικαλιστικής ένωσης που εκπροσωπεί 700.000 επαγγελματίες οδηγούς, «η ιδέα είναι να συνεχιστούν η απεργία και τα οδοφράγματα».

Μια εκπρόσωπος τύπου του συνδικάτου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «Abcam δεν συμφωνεί με την εκεχειρία διότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την αρχική υπόσχεσή της να αναστείλει την επιβολή των φόρων πριν από το τέλος της εβδομάδας».

Τεράστια είναι τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό εξαιτίας της απεργίας με ορατές τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας της χώρας, που δεν διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο και το 60% των μεταφορών προϊόντων γίνεται οδικώς.

Οι εξαγωγές της χώρας έχουν επηρεαστεί σημαντικά και ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει παραλύσει. Τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων δεν λαμβάνουν πλέον ανταλλακτικά και δεν μπορούν να παραδώσουν τα οχήματα στις ανάδοχες εταιρείες.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις, οι οδηγοί αναγκάζονται να περιμένουν υπομονετικά στις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται στα βενζινάδικα, πολλά εκ των οποίων σήμερα δεν λειτούργησαν, καθώς έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα.

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Globonews μετέδωσε σήμερα εικόνες με τα σχεδόν άδεια ράφια στην αγορά χονδρικής του Ρίο ντε Τζανέιρο, την ώρα που σε πολλά σούπερ μάρκετ έχουν εξαντληθεί τα φρέσκα προϊόντα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER