Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 13:09

Άσαντ: "Ο πόλεμος στην Συρία, δεν είναι εμφύλιος"

Γράφτηκε από την
Άσαντ: "Ο πόλεμος στην Συρία, δεν είναι εμφύλιος"

Ο πρόεδρος Άσαντ απειλεί να προσφύγει στη βία κατά των μαχητών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και σημειώνει ότι αποφεύχθηκε μια απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία

Ο πόλεμος στην Συρία δεν είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, καθώς από την έναρξή του ήταν μία μάχη κατά των τρομοκρατών και των “μισθοφόρων της Δύσης,” δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Η λέξη ‘εμφύλιος πόλεμος’ χρησιμοποιήθηκε έξυπνα από την αρχή των συγκρούσεων στην Συρία, ακόμη κι από τους φίλους μας και τους συμμάχους μας, από λάθος, χωρίς να υπάρχει κατανόηση του περιεχομένου και του νοήματός της. Ο ‘εμφύλιος πόλεμος’ στην Συρία σημαίνει ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φανατικών επί τη βάσει εθνικιστικών ή αιρετικών ή θρησκευτικών διαφορών ή ίσως διαφορετικών πολιτικών απόψεων ή διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων, ας πούμε, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχουμε στην Συρία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Άσαντ στο τηλεοπτικό κανάλι RT.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ απείλησε σήμερα να προσφύγει στη βία κατά των αραβοκουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, για να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών που ελέγχουν αυτές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ο Άσαντ υπογραμμίζει επίσης ότι μια απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ αποφεύχθηκε στη Συρία, όπου οι δύο μεγάλες δυνάμεις επεμβαίνουν στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Άσαντ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την δύναμη που αποτελείται από Κούρδους και Άραβες μαχητές και υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, αλλά "αν αυτό δεν προχωρήσει, θα απελευθερώσουμε τα εδάφη (που κατέχουν) με τη βία", σημείωσε.

"Οι Αμερικανοί θα πρέπει να φύγουν, με κάποιον τρόπο θα φύγουν", υπογράμμισε επίσης ο Σύρος πρόεδρος και πρόσθεσε: "Πήγαν στο Ιράκ χωρίς καμία νομική βάση, και δείτε τι τους συνέβη. Πρέπει να πάρουν το μάθημα αυτό. Το Ιράκ δεν είναι η εξαίρεση και η Συρία δεν είναι η εξαίρεση. Ο λαός δεν θα ανεχθεί άλλο τους ξένους στην περιοχή αυτή", τόνισε.

Άνευ προηγουμένου μάχες ξέσπασαν στα τέλη Απριλίου ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους μαχητές των SDF στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου, και το οποίο ήλεγχαν προηγουμένως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Αυτοί εκδιώχθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που έγιναν εναντίον τους.

Η επαρχία αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο ενός αγώνα δρόμου ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, που υποστηρίζονταν από την ρωσική αεροπορία, και τους SDF, που υποστηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσινγκτον, με καθεμία πλευρά να προσπαθεί να αποτρέψει την πρόοδο του αντιπάλου του.

Σήμερα οι δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αλλά και όλη την δυτική όχθη του Ευφράτη, ενώ οι SDF στρατοπεδεύουν στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Επίσης κατά την ίδια συνέντευξη απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που τον αποκάλεσε "Κτήνος Άσαντ", ο πρόεδρος της Συρίας είπε: "Όποιος το λέει είναι". Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Άσαντ κτήνος μετά την επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποίησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στην Δαμασκό τον Απρίλιο.

Ο Άσαντ επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησής του ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση την πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, σημειώνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει χημικά όπλα και δεν θα ήταν προς το συμφέρον της να διαπράξει μια τέτοια επίθεση.

Η επίθεση με χημικά στην Ντούμα πυροδότησε τα πλήγματα με πυραύλους στην Συρία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες δήλωσαν ότι αυτά είχαν στόχο το πρόγραμμα χημικών όπλων του Άσαντ.

Αναφερόμενος σε μια άλλη πτυχή της σύγκρουσης στην Συρία, ο Σύρος πρόεδρος σημείωσε ότι αποφεύχθηκε μια απευθείας αντιπαράθεση Ρωσίας και ΗΠΑ στη χώρα του.

"Βρισκόμασταν κοντά σε μια απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και σε αυτές των ΗΠΑ και ευτυχώς αυτή αποφεύχθηκε", δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στη συνέντευξη αυτή.

Ο πόλεμος στην Συρία, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 εξαιτίας της καταστολής από την κυβέρνηση των ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, περιπλέχθηκε στη συνέχεια με την ανάμειξη ξένων χωρών και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Οι νεκροί από τον πόλεμο ανέρχονται σε περισσότερους από 350.000 και οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες σε εκατομμύρια.

Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ανακτήσει μεγάλα τμήματα του συριακού εδάφους με την στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν και τώρα είναι στρατιωτικά απρόσβλητες στην σύγκρουση αυτή που άρχισε το 2011.

Μεγάλες περιοχές παραμένουν ωστόσο εκτός του ελέγχου τους στα σύνορα με το Ιράκ, την Τουρκία και την Ιορδανία. Αυτές περιλαμβάνουν τα τμήματα που ελέγχουν οι SDF στον βορρά και την ανατολή και λωρίδες εδάφους που εξακολουθούν να ελέγχουν ανταρτικές δυνάμεις στη βορειοδυτική και τη νοτιοδυτική Συρία.

Το Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί πολύ για την επιρροή της Τεχεράνης στη Συρία, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κατέστρεψε δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, μετά την εκτόξευση για πρώτη φορά από τις ιρανικές δυνάμεις ρουκετών εναντίον θέσεων στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει καταλάβει το Ισραήλ.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην υποστήριξη του Άσαντ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Στη Συρία βρίσκονται επίσης μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν.

Ο Άσαντ σημείωσε ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία περιορίζεται σε αξιωματικούς που βοηθούν τον συριακό στρατό. Αναφερόμενος όπως φαίνεται στην επίθεση της 10ης Μαΐου από το Ισραήλ, ο Άσαντ δήλωσε ότι "είχαμε δεκάδες Σύρους μάρτυρες και τραυματισμένους στρατιώτες κι ούτε μία ιρανική" απώλεια.

Στην ερώτηση τέλος αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Συρία για να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, ο Άσαντ δήλωσε ότι "η μόνη επιλογή μας είναι να βελτιώσουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και το κάνουμε αυτό". Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας είναι τώρα πολύ ισχυρότερη απ'ό,τι προηγουμένως χάρη στη Ρωσία, κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik


NEWSLETTER