Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 08:15

O Π. Σάντσεθ αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ισπανίας, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
O Π. Σάντσεθ αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ισπανίας, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ αναλαμβάνει σήμερα πρωθυπουργός

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίζεται από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Θα είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία. Θα είναι η πρώτη φορά που θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη. 

Στην Ισπανία, θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή. Ενώ συζητείται η πρόταση μομφής, ο δείκτης Ibex 35 αυξήθηκε. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, επίσης, ότι δεν αισθάνεται καμία ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών μηχανισμών στην Ισπανία. 

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν διάφοροι παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.

Αντιμέτωπο με εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα 

Το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ο ηγέτης Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα με την πιθανή καθαίρεσή του από την πρωθυπουργία μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι σοσιαλιστές του PSOE, φοβάται πλέον το ενδεχόμενο ενός ‘εσωτερικού εμφύλιου’ εάν ο επικεφαλής του παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος.

Έπειτα από τις έντονες διεργασίες της χθεσινής ημέρας στα όργανα του κόμματος για το εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Ραχόι, η ΓΓ του ΡΡ Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «εν ευθέτω χρόνω» θα τους ανακοινωθεί η απόφαση που έχει λάβει ο ηγέτης του. Σε κάθε περίπτωση, ηγετικά στελέχη του κόμματος προτρέπουν τον Ραχόι να ανοίξει τον κύκλο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για να παραδώσει τα σκήπτρα του σε άλλο στέλεχος.

Το ερώτημα για το μέλλον του Ραχόι ξεκίνησε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV Αϊτόρ Εστέβαν πως η παράταξή του θα στηρίξει την πρόταση μομφής του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ. Στην πολιτική ιστορία σπάνια συνηθίζεται ηγέτης κόμματος να διατηρεί τα ηνία του έπειτα από μία πολιτική ήττα. Μολονότι η περίπτωση του Ραχόι είναι λίαν ιδιάζουσα, καθώς ποτέ δεν έχει υπερψηφισθεί έως τώρα μία πρόταση μομφής στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, μία μειοψηφία στελεχών—που όμως έχουν μεγάλο κομματικό ειδικό βάρος—ζητούν να ξεκινήσει ο εσωτερικός διάλογος για την αντικατάστασή του. Η άποψή τους αυτή προς το παρόν συγκρούεται με τη γνώμη της εθνικής επιτροπής του κόμματος, που συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο Ραχόι εξακολουθεί να αποτελεί την καλλίτερη εγγύηση για την ενότητά του.

«Η βάση και τα μεσαία στελέχη πιστεύουν πως το κόμμα δεν επιτρέπεται να παραδώσει την κυβέρνηση στον Σάντσεθ, και πως ο πρόεδρος (Ραχόι) οφείλει να παραιτηθεί ώστε να δώσει λαβή για νέα κοινοβουλευτική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να κερδίσουμε χρόνο», τονίζει στέλεχος με βαρύνουσα γνώμη στις αποφάσεις του ΡΡ, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το δώρο στο PSOE, έχοντας εγκρίνει έναν τόσο διευρυμένο προϋπολογισμό, που θα διευκολύνει τον Σάντσεθ απλώς να κάνει ορισμένες διευθετήσεις που θα τον εμπεδώνουν στην πρωθυπουργία».

«Ουδείς θα κατανοούσε την επιμονή του να μείνει στην ηγεσία ως επικεφαλής του κόμματος. Θα τον κατασπάραζαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ίδια η Κοσπέδαλ δήλωσε σχετικά πως «αυτή δεν είναι η στιγμή για ερωτήσεις σχετικές με την προσωπική κατάσταση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρώ ότι εκείνος θέλει να συνεχίσει και του αξίζει. Γιατί το να αποχωρήσει με τον τρόπο αυτό είναι άδικο, όμως η όλη κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη».

Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας της παραμονής Ραχόι, η κίνηση αυτή το μόνο που θα προσέφερε είναι να διευκολύνει την εκλογή του Σάντσεθ, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο, καθώς στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή χρειάζεται απλώς μία απλή πλειοψηφία. Σε καμμία περίπτωση, εξηγούν, άλλος υποψήφιος του ΡΡ θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και μάλιστα, ο Σάντσεθ θα μπορούσε πάντοτε να υποστηρίξει έναντι του βασιλέα Φελίπε ΣΤ’ πως αυτός δικαιούται πρώτος να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον η πρόταση μομφής του κατά της παρούσας κυβέρνησης έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα ισοδυναμεί με έγκριση σχηματισμού κυβέρνησης.

«Εάν συγκληθεί η εκτελεστική επιτροπή χωρίς προηγούμενη συμφωνία, ενδεχομένως να ξεκινήσει ένας εμφύλιος πόλεμος», σχολίασε άλλο στέλεχος.

Ο Πάβλο Ιγκλέσιας προτείνει κοινοβουλευτική συνεργασία στον Πέδρο Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζύ με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84». Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.

«Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ», τόνισε ο Ιγκλέσιας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι. «Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Απεναντίας, την ικανοποίησή τους για τη εκπεφρασμένη διατήρηση του ψηφισμένου προϋπολογισμού από τον Σάντσεθ εκφράζουν κύκλοι του ΡΡ, επισημαίνοντας πως τόσο τα PSOE, όσο και οι Podemos τον είχαν πολεμήσει λυσσαλέα στο Κοινοβούλιο: «Είναι θριαμβευτικό» που επιβεβαιώνεται η προφητική φράση που εκστόμισε χθες ο Ραχόι για τους Podemos, λέγοντας πως τώρα «θα χρειασθεί να φάνε τον προϋπολογισμό με πατάτες».

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως το PP δεσμεύεται να μην τορπιλίσει την εφαρμογή του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο για να κάνουν δύσκολη τη ζωή στη νέα κυβέρνηση. «Το ΡΡ είναι ένα σοβαρό κόμμα», υποστηρίζουν, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από την πρόταση μομφής έχει επηρεάσει το ισπανικό Χρηματιστήριο κι ευελπιστούν πως αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή άλλοι κύκλοι του ΡΡ δηλώνουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν μία σειρά από τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καταστεί δύσκολη η έγκρισή του, εκμεταλλευόμενες όλες τις επιμέρους διαφορές μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων που αρχικά τον υπερψήφισαν.

Το άλλο μέτωπο, που ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσκολίες στον Σάντσεθ είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλωνία, καθώς η τοποθέτηση του εν αναμονή πρωθυπουργού δεν είναι σαφής. Ο Σάντσεθ στη χθεσινή του ομιλία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Καταλωνίας (αλλά και στις άλλες Αυτόνομες περιοχές) προτείνοντας διάλογο, αλλά καλώντας και την καταλανική κοινωνία να πράξει το ίδιο, όμως επί τη βάσει κοινών συνιστωσών, όπως είναι το Σύνταγμα και το Καθεστώς για την Αυτονομία. Παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν, οι καταλανοί συντηρητικοί PDeCAT αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σάντσεθ, ενώ το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu επεσήμαναν πως η στήριξη που προσφέρουν στον Σάντσεθ στην παρούσα πρόταση μομφής δεν θα πρέπει να προσληφθεί ως «μία στήριξη στο PSOE», αλλά μία «απόρριψη του ΡΡ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER