Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 10:21

Η παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου

Γράφτηκε από την
Η παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, που έχουν αρχίσει ήδη να προχωρούν σε αντίποινα, ωθώντας την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου την ώρα μάλιστα που διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7.

Οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τίθενται επισήμως σε ισχύ σήμερα.

Επιφέροντας ένα βαρύ πλήγμα εναντίον των εταίρων τους, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αγανάκτηση ακόμη και στο κόμμα του, τους Ρεπουμπλικάνους.

«Η απόφαση στοχεύει τους συμμάχους των ΗΠΑ, την ώρα που θα πρέπει να εργαζόμαστε μαζί τους για τις άδικες εμπορικές πολιτικές κάποιων χωρών, όπως η Κίνα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Η Οτάβα ήταν από τις πρώτες που απάντησαν επιβάλλοντας δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Ο Τραμπ απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι είχε επισημάνει ξεκάθαρα στον Τριντό πως οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν μόνο «μια δίκαιη συμφωνία», διαφορετικά «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία». «Οι ΗΠΑ έπεφταν θύμα εκμετάλλευσης για πολλές δεκαετίες στον τομέα του εμπορίου. Οι ημέρες αυτές έχουν παρέλθει», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς εμείς, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, μπορούμε να πληγούμε από τους αμερικανικούς δασμούς», αντέδρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η απόφαση αυτή είναι «λάθος» και «παράνομη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. Επίσης του μετέφερε την πρόθεση της ΕΕ να απαντήσει «με ανάλογο και σθεναρό τρόπο».

«Ο οικονομικός εθνικισμός είναι πόλεμος», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της «για την κλιμάκωση που θα βλάψει όλο τον κόσμο».

«Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να επιβάλλουμε επιπλέον δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

«Είχαμε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρόλο που σημειώθηκαν πρόοδοι, δεν έφτασαν στο σημείο που θα δικαιολογούσε την παράταση της προσωρινής εξαίρεσης ή την απόφαση για μόνιμη εξαίρεση», δικαιολογήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον Ουίλμπουρ Ρος και του δήλωσα ξεκάθαρα ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα δεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», επεσήμανε ο Λεμέρ.

Από το Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» θα είναι «Η Ευρώπη ενωμένη».

Ωστόσο ο Ρος διαβεβαίωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Εξήγησε μάλιστα ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ είναι περιορισμένες σε σχέση με το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 3 δισεκ. δολάρια.

Το Μεξικό καταδίκασε «έντονα» την αμερικανική απόφαση και ανακοίνωσε «αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα», μεταξύ των οποίων φρούτα και τυριά.

Ο Καναδάς που φιλοξενεί ως το Σάββατο τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή για να προσπαθήσει να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ να αλλάξει γνώμη.

Η G7 έχει στόχο να διαπραγματευθεί τρόπους «να γίνουν επενδύσεις στην οικονομική ανάπτυξη που ωφελεί όλο τον κόσμο» και «δυστυχώς θα πρέπει να συζητήσουμε για τους δασμούς», σχολίασε ο Μπιλ Μορνό, Καναδός υπουργός Οικονομικών.

Στο Ουίστλερ, ένα θέρετρο για σκι βόρεια του Βανκούβερ όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε διμερείς συζητήσεις κυρίως με τον Μορνό, αλλά και με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον Ιάπωνα Τάρο Άσο.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επίσης συμμετέχει στη σύνοδο, κατήγγειλε «την αμφισβήτηση του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος» εδώ και δεκαετίες στη βάση «της αρχής της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας».

«Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι», προειδοποίησε. Όπως εξήγησε, οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.

Η επιβολή δασμών κατά του Καναδά, του Μεξικού και της ΕΕ επιβεβαίωσε το πολιτικό ρήγμα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο

Εκνευρισμό προκάλεσε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, η χθεσινή απόφαση του Λευκού Οίκου για την έναρξη από σήμερα, της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, μεταδίδει το CNN.

Η εξέλιξη αυτή, έγινε χθες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, προσπάθησαν για μήνες να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ να στοχεύσει με την επιβολή δασμών εισαγωγής τα κινεζικά προϊόντα κι όχι τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στο Κογκρέσο είναι βαρύ και ίσως δρομολογήσει εξελίξεις από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους κατά του δικού τους προέδρου, σε ζήτημα που άπτονται του εμπορίου.

“Διαφωνώ με αυτή την απόφαση. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσεις τους Αμερικανούς εργαζόμενους και καταναλωτές. Έχω την πρόθεση να συνεχίσω να εργάζομαι με τον πρόεδρο εξετάζοντας καλύτερες επιλογές,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν που εκλέγεται στο Ουισκόνσιν και προσπάθησε σιωπηλά να μεταπείσει τον πρόεδρο Τραμπ να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου επιβολής των δασμών που πλήττουν τις εξαγωγές του Καναδά, του Μεξικού, αλλά και της ΕΕ στην αμερικανική αγορά.

Το ξεκάθαρο και δημόσιο πλέον ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου υπάρχει εδώ και μήνες, με τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν γίνει παρασκηνιακές προσπάθειες, προκειμένου να μην επιβληθούν οι δασμοί ή να είναι περιορισμένης εφαρμογής.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και η ομάδα των συμβούλων του στον Λευκό Οίκο, ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους. Έτσι, η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί πλέον το ουσιαστικό πολιτικό ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται βέβαιη η υιοθέτηση κάποιων κοινοβουλευτικών μέτρων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εφαρμογή της προεδρικής εξαγγελίας των δασμών, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Κογκρέσο.

Από την άλλη μεριά, η προεδρική ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη για τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Καπιτώλιο που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων, καθώς είχαν εικόνα για το τι επρόκειτο να συμβεί μόλις το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η ενημέρωση του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο, δεν έγινε παρά μόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που μίλησε ανώνυμα εξέφρασε το παράπονό του για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει δασμούς εισαγωγής 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. “Δεν μου αρέσουν οι εμπορικοί πόλεμοι. Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους κι αυτό με τρομάζει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος Τραμπ διατήρησε τις δικές του θέσεις για την επιβολή των δασμών κι αυτό έγινε ξεκάθαρο μέσω μιας χθεσινής ανάρτησης του στο Twitter: “ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ!” Η ανάρτηση αυτή υπονοεί την υλοποίηση της αρχής της “αμοιβαιότητας” στις εμπορικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την επιτυχία που θα έχει η υλοποίηση της πολιτικής των δασμών.

Οι εξαιρέσεις προς τους συμμάχους των ΗΠΑ που είχαν αρχικά προταθεί θεωρήθηκαν ως ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA). Οι διαπραγματεύσεις αυτές, διεξάγονται μετ’ εμποδίων για μήνες. Χωρίς να έχει γίνει ξεκάθαρο εάν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα αναθεώρησης της NAFTA και παρά την δυσαρέσκεια του Κογκρέσου, η επιβολή των δασμών εφαρμόζεται από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής αποζημιώσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μπρέιντι, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και τόνισε ότι η επιβολή των δασμών “πλήττει τον λάθος στόχο.” “Όταν συζητάμε για το μη δίκαιο εμπόριο του χάλυβα και του αλουμινίου, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα. Η Κίνα είναι. Η ενέργεια αυτή, θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η εργασία των οποίων εξαρτάται από το εμπόριο προϊόντων με δίκαιο τρόπο, από τους σημαντικούς αυτούς εμπορικούς συνεργάτες. Παράλληλα, πλήττεται η προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, μέσω της αύξησης των πωλήσεων προϊόντων που παράγονται στην αμερικανική αγορά, σε καταναλωτές στις χώρες αυτές,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μπρέιντι.

Οι συζητήσεις για το που μπορεί να επέμβει το Κογκρέσο άρχισαν από χθες, ενώ είχαν τεθεί στο περιθώριο κατά τους πρόσφατους μήνες, μετά την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Η εξέλιξη αυτή, είχε σχολιαστεί θετικά από τους Ρεπουμπλικάνους, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για μεγαλύτερες παραχωρήσεις ως προς την εφαρμογή των δασμολογικών μέτρων.

Από την άλλη μεριά, οι επιλογές παρέμβασης του Κογκρέσου παραμένουν περιορισμένες. Στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών το Κογκρέσο έχει επιστρέψει σημαντικές εμπορικές αποφάσεις στην εκτελεστική εξουσία. Ωστόσο, μία τέτοια ενέργεια θα απαιτήσει ένα ενοποιημένο μέτωπο από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

“Καλώ την κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή των εξαιρέσεων και τις διαπραγματεύσεις με αυτούς τους σημαντικούς για την εθνική μας ασφάλεια εταίρους, προκειμένου να βρεθεί λύση και ν’ αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκλήθηκε στους Αμερικάνους εξαγωγείς. Η κυβέρνηση θα είναι αναγκαίο να έρθει στο Καπιτώλιο και να δώσει απαντήσεις για την συνολική καταστροφή που αυτοί οι δασμοί προκαλούν στις τοπικές επιχειρήσεις μας,” τόνισε ο Μπρέιντι.

Ο Λέιμαρ Αλεξάντερ πρόεδρος της Επιτροπής για την Υγεία, την Εκπαίδευση, την Εργασία και τις Συντάξεις στην Γερουσία, σχολίασε: “Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.” “Οι δασμοί αυτοί, θα αυξήσουν τις τιμές και θα καταστρέψουν βιομηχανικές θέσεις εργασίας, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, που εξασφαλίζει το 1/3 των θέσεων εργασίας στο Τενεσί. Παροτρύνω τον πρόεδρο Τραμπ να δώσει έμφαση στην αμοιβαιότητα (κάντε για την χώρα μας, αυτό που κάνει αυτή για εσάς) αντί να επιβάλλει δασμούς, οι οποίοι στην ουσία τους, είναι βασικά υψηλότεροι φόροι για τους Αμερικανούς καταναλωτές,” είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος από το Τενεσί.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπεν Σέις από τη Νεμπράσκα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε ως “ανόητη” την κίνηση επιβολής των δασμών. “Αυτό είναι μία ανοησία. Η Ευρώπη, ο Καναδάς και το Μεξικό δεν είναι η Κίνα και δεν συμπεριφέρεσαι στους συμμάχους με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεσαι απέναντι στους εχθρούς. Έχω ακολουθήσει προηγούμενα αυτόν τον δρόμο. Ο γενικός προστατευτισμός είναι μεγάλο μέρος της αιτίας που η Αμερική είχε Μεγάλη Ύφεση. ‘Να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη και Πάλι’ δεν θα έπρεπε να σημαίνει ‘να Κάνουμε την Αμερική του 1929 Πάλι,’” τόνισε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

“Είναι κακό νέο ότι ο πρόεδρος αποφάσισε την επιβολή φόρων στους Αμερικάνους καταναλωτές που αγοράζουν χάλυβα και αλουμίνιο από τους στενούς συμμάχους μας, τον Καναδά, την ΕΕ και το Μεξικό (με τους οποίους και έχουμε ένα εμπορικό πλεόνασμα στον χάλυβα). Πέραν των υψηλών τιμών, οι δασμοί αυτοί προκαλούν την εφαρμογή αντιποίνων,” έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Πατ Τούμι που εκλέγεται στην Πενσιλβάνια.

Η επιβολή των δασμών εισαγωγής έχει τον χαρακτήρα πρόσθετης φορολογίας, εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα μείωσης της φορολογίας για τον μέσο Αμερικανό καταναλωτή που δρομολόγησε η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο προεκλογικός αγώνας των Ρεπουμπλικάνων γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


NEWSLETTER