Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 08:30

Η Μέρκελ απορρίπτει κάθε σκέψη ελάφρυνσης του ιταλικού χρέους

Γράφτηκε από την
Η Μέρκελ απορρίπτει κάθε σκέψη ελάφρυνσης του ιταλικού χρέους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ιταλίας, τονίζοντας σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Μέρκελ έκανε αυτό το σχόλιο ερωτηθείσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σχετικά με ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα (άκρα δεξιά), τα δύο κόμματα που σχημάτισαν κυβέρνηση στην Ιταλία, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών του ιταλικού δημοσίου.

Η Μέρκελ επέμεινε πως ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι σημαντική, η αρχή αυτή «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους».

Η ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία θεωρείται γενικά ότι διάκειται εχθρικά έναντι του ενιαίου νομίσματος, ανέλαβε την εξουσία την Παρασκευή. Η εξέλιξη αποκατέστησε την ηρεμία στις αγορές, που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του έτους και να μετατραπούν σε άτυπο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

«Θα προσεγγίσω τη νέα ιταλική κυβέρνηση ανοικτά και θα συνεργαστώ μαζί της αντί να κάνω υποθέσεις για τις προθέσεις της», δεσμεύθηκε εξάλλου η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της που δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους το Σάββατο και τον προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες της καγκελαρίας.

Ο 53χρονος Κόντε, νέος στην πολιτική, πανεπιστημιακός καθηγητής του δικαίου ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, ορκίστηκε πρωθυπουργός την Παρασκευή, τερματίζοντας τρεις μήνες πολιτικού αδιεξόδου και ασταμάτητης σεναριολογίας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Η Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης στις τάξεις των νέων στη χώρα αυτή.


NEWSLETTER