Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 18:21

Γ. Βάιντμαν: Δεν επαινούνται δεόντως οι χώρες της κρίσης που κατάφεραν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γ. Βάιντμαν: Δεν επαινούνται δεόντως οι χώρες της κρίσης που κατάφεραν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους

«Δεν επαινείται δεόντως ότι οι χώρες της κρίσης ασχολήθηκαν με τα αίτια των προβλημάτων και κατάφεραν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους... Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και στην Κύπρο η μέση αύξηση της μονάδας κόστους εργασίας πριν την κρίση (1999-2007) ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το κόστος εργασίας μειώθηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες των εν λόγω χωρών. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν αρχίζουν επίσης να αποδίδουν καρπούς και συνέβαλαν στην ανάκαμψη», είπε ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας/Βundesbank Γενς Βάιντμαν, σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις «Μεταρρυθμίσεις για μια σταθερή Νομισματική Ένωση».

Σχολιάζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, υπογράμμισε την πρόοδο που καταγράφεται σε πολλές χώρες παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας στο χώρο του κοινού νομίσματος.

Ο κ Βάιντμαν έκανε επίσης αξιοσημείωτη στροφή στο θέμα της καθιέρωσης ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, που πέρασε μάλλον απαρατήρητη από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενιαιοποίησης. Η κοινή εγγύηση καταθέσεων θεωρείται αρκετά προβληματική, ειδικά στη Γερμανία, με τις γερμανικές τράπεζες να ανησυχούν ότι σε περίπτωση κρίσης θα πρέπει να επωμιστούν τη διάσωση ξένων τραπεζών. Σε παρόμοια ανάγνωση προχωρούσε μέχρι πρότινος και ο πρόεδρος της Bundesbank, προειδοποιώντας ότι η κοινή ανάληψη ευθύνης θα ισοδυναμούσε με μια έμμεση αμοιβαιοποίηση κρατικών χρεών. Στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, όμως, παρεκκλίνει από την μέχρι πρότινος σκληρή γραμμή του στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι επί της αρχής η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα/Bundesbank δεν είναι αντίθετη σε μια κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. «Αντιθέτως: θα συνέβαλε αναμφίβολα σε ένα πιο σταθερό οικονομικό σύστημα, καθώς θα μειωνόταν το ρίσκο πρόκλησης πανικού στους καταθέτες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βάιντμαν όμως έθεσε συγκεκριμένους όρους, σημειώνοντας ότι προηγουμένως «θα πρέπει να έχουν περιοριστεί τα ρίσκα που προέκυψαν από εθνική ευθύνη. Επιπλέον, πρέπει να περιοριστεί η επιρροή των εθνικών πολιτικών αποφάσεων στην ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξηγώντας ότι μολονότι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από το 2014 κατά ένα τρίτο, σε ορισμένες χώρες παραμένουν πολύ υψηλά και εν μέρει σε μεγαλύτερα επίπεδα απ΄ ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση. Προβληματικό θεωρεί ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και το σχετικά μεγάλο ποσοστό κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Πριν υπάρξει κοινή εγγύηση καταθέσεων θα έπρεπε να μειωθούν και τα δυο αυτά ρίσκα, επισήμανε ο ίδιος. «Προ ημερών ο συνάδελφός μου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ. είπε δικαίως: "Θα πρέπει να αντιληφθούμε την εγγύηση καταθέσεων ως μια ασφάλεια έναντι οικονομική ρίσκων, όπως είναι μια ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι του ρίσκου ενός ατυχήματος". Αλλά γνωρίζετε όλοι κυρίες και κύριοι ότι επί της αρχής μπορείτε να κλείσετε μια ασφάλεια αστικής ευθύνης μόνον για μελλοντικά ατυχήματα και όχι εάν η ζημιά έχει προκληθεί ήδη», όπως επισήμανε ο Γενς Βάιντμαν.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, βλέπει θετικά και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ως ένα δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης (SRM). «Εντέλει έχουμε ήδη μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και κατά συνέπεια κοινή ευθύνη για εποπτικές αποφάσεις», τόνισε.

Πηγή: Deutsche Welle

Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER