Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 22:51

Σουηδία: Η κυβέρνηση δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους νεαρούς αιτούντες άσυλο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σουηδία: Η κυβέρνηση δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους νεαρούς αιτούντες άσυλο

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που δίνει σε χιλιάδες νεαρούς αιτούντες άσυλο μια δεύτερη ευκαιρία να παραμείνουν στη χώρα, εωσότου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για υποψηφίους για τους οποίους η υπηρεσία μετανάστευσης δεν μπόρεσε, λόγω φόρτου εργασίας, να αποφανθεί για τον φάκελό τους, προτού ενηλικιωθούν. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 9.000.

Αυτή η απόφαση θα βοηθήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έφθασαν στη Σουηδία όταν ήταν ανήλικοι, να υποβάλουν νέο αίτημα χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής.

Η σουηδική νομοθεσία ασύλου είναι πιο ευνοϊκά διακείμενη προς τους ανήλικους.

Ωστόσο, επειδή η εξέταση των αιτημάτων μπορεί να διαρκέσει άνω του ενός χρόνου κατά μέσο όρο, καθώς η χώρα υποδέχεται περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, όσο κανένα άλλο κράτος στην Ευρώπη, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αιτούντες είχαν περάσει την ηλικία των 18 ετών, όταν το αίτημά τους εξετάστηκε.

«Πρέπει να αναλάβουμε τις πολιτικές μας ευθύνες. (Οι αιτούντες) δεν μπορούν να υποφέρουν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι σουηδικές αρχές δεν εξέτασαν εγκαίρως το αίτημά τους» υποστήριξε η Μαρία Φερμ, μια βουλευτίνα των Πρασίνων, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 166 υπέρ έναντι 134 κατά και 48 αποχές. Το υπερψήφισαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι και το κόμμα του Κέντρου, ενώ το καταψήφισαν οι μετριοπαθείς συντηρητικοί και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (ακροδεξιά).

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και οι αιτούντες θα πρέπει να υποβάλουν το νέο αίτημα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα αφορά εκείνους που υπέβαλαν το αρχικό αίτημα πριν από την 24η Νοεμβρίου του 2015, όταν η Σουηδία κατέστησε αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση.

Η Σουηδία κατέγραψε 400.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου από το 2012, ήτοι μία ανά 25 κατοίκους, ένας αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER