Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 12:36

Αυστρία: Δικαστήριο διέταξε αποζημίωση για αυτοκίνητο με λάθος λογισμικό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αυστρία: Δικαστήριο διέταξε αποζημίωση για αυτοκίνητο με λάθος λογισμικό

Δικαστήριο διέταξε την καταβολή πλήρους αποζημίωσης από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων σε πελάτισσα για την αγορά ενός οχήματος ντίζελ με λογισμικό που παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων

Αυστριακό δικαστήριο διέταξε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων να αποζημιώσει πλήρως μια πελάτισσα η οποία είχε αγοράσει από αυτήν ένα αυτοκίνητο Volkswagen λόγω της ύπαρξης σε αυτό ενός λογισμικού που παραποιούσε τις τιμές για τις εκπομπές ρύπων, ανακοίνωσε σήμερα το δικηγορικό γραφείο που την εκπροσώπησε.

Το εμποροδικείο της Βιένης εκτίμησε πως «αν η ενάγουσα γνώριζε ότι ένα λογισμικό που αποσκοπούσε να παραποιήσει τις εκπομπές στη διάρκεια δοκιμών είχε εγκατασταθεί στο εν λόγω αυτοκίνητο, δεν θα το είχε αγοράσει» σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που επικαλείται το δικηγορικό γραφείο Poduschka.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη αυτή απόφαση, η αντιπροσωπεία πρέπει να πάρει πίσω το όχημα, το οποίο είχε αγοραστεί έναντι 26.500 ευρώ το 2012, δίνοντας στην πελάτισσα τιμή ανώτερη από την τιμή αγοράς, 29.000 ευρώ, λόγω των τόκων.

«Πρόκειται για την πιο ευνοϊκή μέχρι σήμερα απόφαση για αγοραστή αυτοκινήτου», λέει το δικηγορικό γραφείο, που σημείωσε πως το δικαστήριο υπολόγισε τη μείωση της αξίας του αυτοκινήτου όχι ανάλογα με την ηλικία αλλά με τα χιλιόμετρα που είχαν διανυθεί. Καθώς αυτά ήταν λίγα (25.000 χλμ.), η μείωση της αξίας του ήταν κατώτερη από τους τόκους.

Η Volkswagen παραδέχθηκε το φθινόπωρο του 2015 ότι είχε τοποθετήσει σε 11 εκατομμύρια οχήματα ντίζελ ένα λογισμικό που μπορούσε να παραποιεί το αποτέλεσμα των αντιρυπαντικών τεστ και να αποκρύπτει τις εκπομπές ρύπων οι οποίες υπερέβαιναν μερικές φορές έως και 40 φορές τα νόμιμα επίπεδα.

Το σκάνδαλο αυτό έχει κοστίσει ήδη στην αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερα από 25 δισεκ. δολάρια σε ανακλήσεις οχημάτων και δικαστικές διαδικασίες. Πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίας τέθηκαν επίσης εν αμφιβόλω για παρόμοιες πρακτικές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER