Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 13:37

Τράμπ- Κιμ: Μία "ιστορική" συνάντηση κορυφής χωρίς σημαντική τομή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τράμπ- Κιμ: Μία "ιστορική" συνάντηση κορυφής χωρίς σημαντική τομή

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκαν σύμφωνοι «να γυρίσουν την σελίδα του παρελθόντος» κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, αλλά χωρίς να υπάρξει σημαντική τομή για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κρίσιμο πυρηνικό διακύβευμα έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την διαβεβαίωση ότι η «διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης μπορεί πλέον να ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

Ομως, η διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αόριστη, ακόμη και στο θέμα του χρονοδιαγράμματος.

Επαναλαμβάνει προηγούμενες δεσμεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που ποτέ δεν έχουν εφαρμοσθεί, χωρίς να προσδιορίζεται ότι η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον πριν από την συνάντηση της Σιγκαπούρης.

«Ο Κιμ Γιονγκ-Ούν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο οι δύο άνδρες δεσμεύονται να θέσουν σε εφαρμογή «στο σύνολό του» και «πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με τον Vipin Narang, καθηγητή του MIT , «η Βόρεια Κορέα δεν υποσχέθηκε τίποτε περισσότερο από αυτά που έχει υποσχεθεί τα τελευταία 25 χρόνια».

«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σκεφθεί κανείς ότι αυτή η συνάντηση κορυφής καταλήγει σε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο στο μέτωπο του αφοπλισμού», δήλωσε ο καθηγητής του MIT στο AFP.

Αναλυτές και ιστορικοί υπενθυμίζουν με μια φωνή ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι πρωταθλητής των μη τηρηθεισών υποσχέσεων. Το 1994 και στην συνέχεια το 2005 έχουν συναφθεί συμφωνίες , αλλά καμία από αυτές δεν έχει στην πραγματικότητα εφαρμοσθεί.

Σημαίες, χειραψίες, η αρχή μίας υπέροχης σχέσης

Η συνάντηση, η πρώτη ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο και έναν βορειοκορεάτη ηγέτη, χαρακτηρίσθηκε από δυνατές χειραψίες παράγοντας εικόνες που θα θεωρούνταν απίστευτες εδώ και λίγους μήνες, εν μέσω εκατέρωθεν παιδικών απειλών και ύβρεων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι «γύρισε η σελίδα του παρελθόντος» αφού ξεπεράσθηκαν «πολλά εμπόδια» για να φθάσουμε σε αυτήν την συνάντηση που αποτελεί «ένα καλό πρελούδιο για την ειρήνη». Ο Τραμπ χαιρέτισε από την δική του πλευρά «μία πολύ ειδική σχέση» με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή, όπως ο πατέρας και ο παππούς του.

Ολο χαμόγελα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι έγινε μία «φανταστική συνάντηση», «καλύτερη από ό,τι μπορούσε κανείς να φαντασθεί», που επέτρεψε να καταγραφεί «πολλή πρόοδος».

Ο Τραμπ πλημμύρισε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν με τιμητικούς χαρακτηρισμούς στον υπερθετικό βαθμό και δήλωσε έτοιμος να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο.

«Πρόκειται για μία τεράστια νίκη του Κιμ Γιονκγ -Ουν που πέτυχε με το τετ-α-τετ του με τον (αμερικανό) πρόεδρο έναν θρίαμβο, τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να έχουν διανοηθεί ο πατέρας και ο παππούς του, σύμφωνα με τον Michael Kovrig του International Crisis Group της Ουάσινγκτον.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για την διεθνή κοινότητα, είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις που θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολες», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, των οποίων από την αμερικανική πλευρά θα ηγηθεί ο Μάικ Πομπέο, πρόσωπο κλειδί στην επανάληψη του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έσπευσε να χαιρετίσει την έναρξη μίας νέας ιστορικής σελίδας, καλώντας σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Τραμπ και Κιμ συνομίλησαν για πέντε ώρες , αρχικά τετ-ε-τετ για σαράντα λεπτά και στην συνέχεια στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας και του γεύματος που ακολούθησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτοξεύθηκε στον Λευκό Οίκο χωρίς την παραμικρή διπλωματική εμπειρία και εδώ και τρεις μήνες έβαλε με τον εαυτό του το στοίχημα μίας συνάντησης κορυφής με τον Κιμ και 500 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ έπαιξε την σημαντικότερη στιγμή της προεδρίας του στην διεθνή σκηνή, όπου στο μεταξύ φρόντισε να διαρρήξει τις σχέσεις του με πολλούς ηγέτες, ανάμεσά τους και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν από την πλευρά του, ο οποίος δεν έχει κάνει την παραμικρή επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, εμφανίσθηκε άνετος και χαλαρός στην Σιγκαπούρη και χθες το βράδυ ο ηγέτης της πλέον κλειστής και απομονωμένης χώρας στον κόσμο πρόσφερε κατενθουσιασμένος στον εαυτό του μία έξοδο στην νυκτερινή τουριστική Σιγκαπούρη.

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο έχει κοστίσει στο καθεστώς του Κιμ μία εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων του ΟΗΕ .

Για να πείσει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, τα οποία το καθεστώς του Κιμ θεωρεί ανέκαθεν ένα είδος ασφάλειας ζωής, ο Τραμπ διαβεβαίωσε επισήμως και προσωπικώς τον Κιμ για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας». Θα είναι «μοναδικές» και «διαφορετικές» από όσες έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, υποσχέθηκε χθες ο Μάικ Πομπέο.

«Η σκηνοθεσία αυτής της συνάντησης κορυφής, από τις χειραψίες μπροστά από τις σημαίες και μέχρι το ντεκόρ, παραπέμπει σε φυσιολογικές χώρες με φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις», σχολίασε στο Twitter ο αναλυτής Anikt Panda. «Η νομιμοποίηση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αποτελεί αναντίρρητο γεγονός»...

Η Κίνα υπαινίσσεται χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Η Κίνα άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η Κίνα έχει προσυπογράψει τις κλιμακούμενα αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της απομονωμένης γειτονικής της χώρας ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για την εκτόξευση απειλών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο» πρόσθεσε.

«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».

Το Πεκίνο έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα σε ό,τι, αφορά τη Βόρεια Κορέα και εδώ και καιρό φοβάται ότι η κατάρρευση της απομονωμένης γειτονικής χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα προσφύγων στη βορειοανατολική Κίνα, ή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να μολύνει κινεζικές περιοχές. Η Βόρεια Κορέα λειτουργεί επίσης ως μία χώρα απορρόφησης των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, επίσης στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι οι ανώτατοι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να διαλύσουν τις παρεμβολές, να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να φθάσουν σε μία βασική συμφωνία για την προώθηση και την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την προώθηση και εδραίωση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού για τη χερσόνησο», δήλωσε ο Γουάνγκ σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, θέλουμε να δούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν θετικές προσπάθειες για αυτό. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον εποικοδομητικό της ρόλο», πρόσθεσε.

Η Κίνα θεωρεί το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου θέμα ασφαλείας και το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι να καθίσουν και να βρουν ένα τρόπο για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Την ίδια ώρα, χρειάζεται να υπάρχει ένα ειρηνευτικός μηχανισμός για τη χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον εξαιρετικά μοναδικό και σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα. Και ο ρόλος αυτός θα συνεχιστεί».

Η Μόσχα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Κιμ και Τραμπ, αλλά "η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες"

H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά "η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες", δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία--να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου--και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκαν σύμφωνοι «να γυρίσουν την σελίδα του παρελθόντος» κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, αλλά χωρίς να υπάρξει σημαντική τομή για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Η Γαλλία χαιρετίζει ένα "σημαντικό βήμα", παραμένει όμως επιφυλακτική

Το έγγραφο που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αυτή η «διαδικασία» μπορεί να ξεκινήσει «πολύ γρήγορα». Όμως η διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης παραμένει αρκετά αόριστη όσον αφορά ένα ενδεχόμενο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα δεν αναφέρει καν πως η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και αμετάκλητη», όπως ζητούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη συνάντηση κορυφής.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.

«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER