Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 15:01

Τραμπ: "Δεν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ"

Γράφτηκε από την
Τραμπ: "Δεν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ"

Οι ΗΠΑ σταματούν τα "πολύ προκλητικά" και "πολύ ακριβά" στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ και η σύμμαχός τους Νότια Κορέα πραγματοποιούν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας, η οποία θεωρεί τα γυμνάσια αυτά προετοιμασία για μια εισβολή σε αυτήν.

"Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι πολύ ακριβά, εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά", δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ.

"Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ίδια ώρα "την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων".

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ "επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου", αλλά, όπως πρόσθεσε, οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε "μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος", τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι ο Κιμ δεσμεύτηκε, μετά την υπογραφή του κοινού τους κειμένου, για την καταστροφή "πολύ σύντομα" μιας "σημαντικής" εγκατάστασης πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Σε ερώτηση που του έγινε για την αόριστη δέσμευση της Βόρειας Κορέας υπέρ μιας "πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου", στην οποία δεν επαναλαμβάνεται η αξίωση των ΗΠΑ για μια διαδικασία "επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη", ο Τραμπ διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ότι επιθεωρήσεις θα γίνουν και ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αρθεί η "απειλή" των πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη του κειμένου αυτού θα αρχίσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες ήταν "έντιμες, άμεσες και παραγωγικές", δήλωσε επίσης ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έθιξαν εν συντομία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν "θέλει να κάνει το σωστό", πρόσθεσε παράλληλα και εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας ότι είναι ένας "πολύ ταλαντούχος", "πολύ καλός διαπραγματευτής" που "έκανε ένα πρώτο θαρραλέο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό του".

"Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των εθνών μας", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα για τον τερματισμό προσεχώς του Πολέμου της Κορέας. Αυτός έληξε το 1953 με ανακωχή κι όχι με μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Τέλος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι προτίθεται να μεταβεί "εν ευθέτω χρόνω" στην Πιονγκγιάνγκ και να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο.

 Τραμπ αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ. "Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα προχωρήσει αμέσως στην αποπυρηνικοποίηση"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντηση που είχε εκεί σήμερα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη λίγο πριν από τις 18:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδος). Προτού αποχωρήσει, ο Τραμπ παραχώρησε μακρά συνέντευξη Τύπου κατά την οποία εξήρε την ποιότητα της σχέσης του με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News και αποσπάσματά της μεταδόθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θα κάνει αμέσως βήματα για την αποπυρηνικοποίηση και ότι η διαδικασία αυτή προχωράει γρήγορα.

"Απλώς πιστεύω ότι τώρα πρόκειται να αρχίσουμε τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Πιστεύω ότι επιστρέφει και θα την αρχίσει σχεδόν αμέσως", σημείωσε ο Τραμπ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του αυτής που μεταδόθηκαν από το Fox.

"Και ήδη το είπε αυτό", πρόσθεσε.

"Είναι μια διαδικασία και πραγματικά προχωράει γρήγορα", σημείωσε.

"Ενα πρώτο βήμα για μια συνολική λύση" χαρακτήρισε την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη χαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

"Το θεωρούμε ένα βήμα για μια συνολική λύση", είπε ο Άμπε από το Τόκιο.

Η Ιαπωνία επιθυμεί να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση. Στο κοινό τους ανακοινωθέν ο Κιμ δεσμεύεται η Βόρεια Κορέα "να εργαστεί προς την απόλυτη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου".

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι "θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο (Τραμπ) επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών" αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ πως ο Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία πριν επιστρέψει στην πατρίδα του

Το Ιράν προειδοποίησε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να μην εμπιστεύεται τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία τους για την αποπυρηνικοποίηση μέσα σε διάστημα ωρών.

«Δεν ξέρουμε με τι είδους άνθρωπο διαπραγματεύεται ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Δεν είναι σαφές ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία πριν προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαγέρ Νομπάχτ.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015 η χώρα του με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τη βαθιά ελαττωματική και επιβάλλοντας εκ νέου μονομερείς κυρώσεις.

Για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, η συνάντηση Τραμπ-Κιμ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία με τη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δεσμεύθηκε σήμερα να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία με τη Βόρεια Κορέα, χαιρετίζοντας την απόφαση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να πραγματοποιήσει μια συνάντηση κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σιγκαπούρη.

«Αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές ημέρες του πολέμου και της σύγκρουσης, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρει ο Μουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Θα είμαστε εκεί μαζί για να κάνουμε τη διαδρομή μαζί με τη Βόρεια Κορέα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


NEWSLETTER