Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 13:40

Ρέγκλινγκ: Από την ανάλυση βιωσιμότητας θα εξαρτηθούν τα μέτρα για το χρέος

Γράφτηκε από την
Ρέγκλινγκ: Από την ανάλυση βιωσιμότητας θα εξαρτηθούν τα μέτρα για το χρέος

To Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Luxemburg Times.

Στην ερώτηση για το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Ερωτηθείς, αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup όσον αφορά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ESM, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η δυναμική επιταχύνθηκε πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις από τις χώρες. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν πως ο ESM θα παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι σημαίνει αυτό σχετικά με κάθε μία από τις διαφορετικές απόψεις που συζητούνται». Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντική συμφωνία σχετικά με την παροχή από τον ESM ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και Εκκαθάρισης Τραπεζών της Ευρωζώνης (SRF).

Για το ΔΝΤ, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι θα εμπλέκεται και σε μελλοντικά προγράμματα του ESM, «αλλά πιθανόν όχι τόσο σημαντικά όπως στα πρώτα χρόνια της κρίσης», ενώ για την πρόταση να καθιερωθεί μία συμπληρωματική ασφάλιση των ανέργων στο επίπεδο της Ευρωζώνης είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποια συναίνεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER