Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 08:20

Ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό

Γράφτηκε από την
Ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην πολιτική ασύλου, γράφει η FAZ. 

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, πρέπει να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με το προσχέδιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών «Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» αναφέρει το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων». 

Έλεγχοι σε σταθμούς και αεροδρόμια 

Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει συνεπώς να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αίτηση ασύλου, αλλιώς προβλέπονται κυρώσεις. Στους σταθμούς λεωφορείων και στα αεροδρόμια πρέπει επομένως να διενεργούνται έλεγχοι. Οι συμμετέχοντες στην ειδική σύνοδο κορυφής πρέπει, επίσης, να υποστηρίξουν την επέκταση του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ. 

Ταυτόχρονα, στο προσχέδιο διατυπώνεται σαφής προειδοποίηση ενάντια σε μονομερή μέτρα. «Οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες όχι μόνο είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά θα έθεταν σε κίνδυνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματα του Σένγκεν» λέει το κείμενο. Στόχος της συνάντησης την Κυριακή είναι «να εργαστούμε για ευρωπαϊκές λύσεις» τόνισε ο Γιούνκερ.   

Ο κ. Γιούνκερ καλεί ειδική σύνοδο κορυφής για το άσυλο

Η καγκελάριος Μέρκελ εργάζεται επί του παρόντος για μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Η Μέρκελ βρίσκεται υπό την πίεση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) στο ζήτημα των προσφύγων: Θέλει να απορρίψει τους μετανάστες στα γερμανικά σύνορα, οι οποίοι έχουν ήδη καταχωριστεί ως αιτούντες άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Μέρκελ απορρίπτει τέτοιες εθνικές μονομερείς ενέργειες. Τη Δευτέρα, τα κόμματα της Ένωσης συμφώνησαν ότι η Μέρκελ θα έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί λύσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έως το τέλος του μήνα. 

Την Κυριακή το απόγευμα, η Μέρκελ θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Ισπανία. Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και των 28 κρατών μελών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κατάλογος των συμμετεχόντων κρατών μπορεί να επεκταθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής την Κυριακή. Η συμμετοχή των τεσσάρων κρατών του Visegrad Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, που επιδιώκουν μια σκληρή στάση στη μεταναστευτική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

"Η Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από Ιταλία και Ελλαδα για το προσφυγικο"

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

Ιταλία: «Αν όλα έχουν προσυμφωνηθεί, τότε δεν θα πάμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό», διαρρέει από την προεδρία της κυβέρνησης

Η ιταλική κυβέρνηση απειλεί να μη συμμετάσχει στη σύνοδο της ερχόμενης Κυριακής για το μεταναστευτικό, γράφει επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η ιταλική εφημερίδα Corriere della Seraστην ηλεκτρονική της έκδοση.

Όπως διέρρευσε, η θέση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είναι ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην σύνοδο της Κυριακής που θα οργανωθεί στις Βρυξέλλες.

Η Ρώμη στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να λάβει μέρος με ουσιαστικό τρόπο στην διαμόρφωση της ατζέντας και στην λήψη των τελικών αποφάσεων και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, καλά θα κάνουμε να μην ξοδέψουμε ούτε τα χρήματα του εισιτηρίου».

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ρώμη δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του μεταναστευτικού

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπως διέρρευσε, επανέλαβε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ - κατά την χθεσινή τους συνάντηση - ότι η Ρώμη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλου του μεταναστευτικού φαινομένου.

Η Ιταλία, παράλληλα, ζητά να καταργηθεί ο κανόνας βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο που έχουν προωθηθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να σταλούν και πάλι στην πρώτη χώρα εισόδου τους, όπως έγραψε ο ίδιος ο Κόντε στο Twitter. 

Ο δε ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι στόχος της Ιταλίας είναι η προστασία των συνόρων των Μεσογειακών συνόρων της Ένωσης, όπως συνέβη και με την λεγόμενη βαλκανική διαδρομή.

«Ελπίζουμε να μην βρεθούμε αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε την ιταλική χρηματοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο Σαλβίνι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μην αλλάξει το περιεχόμενο του Kανονισμού του Δουβλίνου.

Ο γραμματέας της Λέγκας, δήλωσε ότι «η Ισπανία θα έπρεπε να πάρει 3.265 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία, ενώ υποδέχθηκε, τελικά, μόνο 325 ανθρώπους». «'Αρα, μπορεί να δεχθεί και τα επόμενα τέσσερα σκάφη με μετανάστες», ολοκλήρωσε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER