Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 19:41

Εκλογές στην Τουρκία: Εν ψυχρώ νοθεία στην επαρχία Urfa

Γράφτηκε από την
Εκλογές στην Τουρκία: Εν ψυχρώ νοθεία στην επαρχία Urfa

 

Εκλογικές παρατυπίες "βλέπει" το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sendika.Org στην επαρχία της Urfa, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από τη διαδικασία των τουρκικών εκλογών.

Σε άλλη περίπτωση στην επαρχία Σουρούτς η Αστυνομία σταμάτησε αυτοκίνητο κατάσχεσε τέσσερις σάκους με σφραγισμένα ψηφοδέλτια τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν σε σχολεία. Τρία άτομα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν. Σε άλλες περιοχές υπάρχουν καταγγελίες ότι παρεμπόδισαν ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Στην επαρχία της Urfa, ανατολικά της Τουρκίας, υπήρχαν αναφορές και για τέσσερις νεκρούς, ενώ ακόμη δύο επιβεβαιώθηκαν στην Ερζερούμ. Πρόκειται για περιστατικά βίας που σχετίζονται με τις εκλογές. Την πληροφορία επιβεβαίωσε μιλώντας στο News 24/7 η Marion Sendker, ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη για το γερμανικό Radio WAF. Η Sendker μας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για νοθεία σε επαρχίες στα βάθη της ανατολικής Τουρκίας.
Περιστατικό νοθείας υπέρ του Ερντογάν, κατεγράφη σε κάμερα και στην περιοχή του Erzurum. Στο παρακάτω βίντεο, εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι φέρονται να σφραγίζουν ψηφοδέλτια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκλογικό κέντρο της Ερζουρούμ. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Aylina Kilic, μέλος του CHP, η συγκεκριμένη κάλπη θα θεωρηθεί κενή.

Για καταγγελίες νοθείας έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρητής του ΟΑΣΕ σε εκλογικό τμήμα στα ΝΑ της χώρας, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.
Όπως είπε, στη δική του "περίπτωση", υπήρξε καταγγελία για 1000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια, ωστόσο, "λόγω του χαρακτήρα του ΟΑΣΕ, η καταγγελία μόνο καταγράφηκε, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, ακόμη και στην πιο εξωφρενική περίπτωση". Τόνισε μάλιστα, ότι σε όλη τη ΝΑ Τουρκία, υπάρχουν μόνο πέντε - έξι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
Ιντζέ: Προστατεύστε τις κάλπες
Να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει "να κάνουν σωστά τη δουλειά τους". Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι "πολύ καλά".
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρες εκλογικής νοθείας
Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε από το μεσημέρι της Κυριακής απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.
"Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες" κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.
"Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν", πρόσθεσε.
Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.
"Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας", δήλωσε ο Τεζτσάν.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία "ενόπλων στους δρόμους", οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν "ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους".

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER