Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 12:57

EE: Η "μητέρα των μαχών" για το μεταναστευτικό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
EE: Η "μητέρα των μαχών" για το μεταναστευτικό

Διαιρεμένη για το μεταναστευτικό, η Ευρωπαϊκή Ενωση λίγες ώρες πριν από μία «αποφασιστικής σημασίας» σύνοδο κορυφής- Τα στοιχεία για την μετανάστευση

Οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις βαθιές τους διαιρέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για την μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ κατά την διάρκεια μίας τεταμένης συνόδου κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, που έλαβε κρίσιμο χαρακτήρα και για την πολιτική επιβίωση της Αγγελα Μέρκελ.

«Αυτή η σύνοδος των συνόδων», σύμφωνα με την έκφραση ευρωπαίου αξιωματούχου που αναφέρεται στην βαριά της ατζέντα, θα επισφραγίσει δύο εβδομάδες υψηλής έντασης με επίκεντρο τα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες στην Μεσόγειο πρόσφυγες και μετανάστες, στα οποία έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια ο λαϊκιστής, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

Θα χαρακτηρισθεί επίσης από την ευάλωτη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Αγγελα Μέρκελ το πολιτικό κύρος της οποίας πλήττεται από το μεταναστευτικό ζήτημα: ο υπουργός των Εσωτερικών της και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με επαναπροωθήσεις από τα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές οξύνεται όλο και περισσότερο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, φοβούμενος ότι η απουσία ευρωπαϊκής λύσης θα τροφοδοτήσει με περισσότερα επιχειρήματα λαϊκιστικά κινήματα «με προφανείς τάσεις αυταρχισμού».

Η ανάγκη για ενότητα της ΕΕ είναι όλο και περισσότερο επείγουσα στην συγκυρία των αυξημένων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, οι διαφορές με τον οποίο ξεπερνούν το πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών και των δασμών», προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Και ο χρόνος πιέζει» προειδοποιεί στην επιστολή - πρόσκληση προς τους ηγέτες των 28, όπου υπενθυμίζει ωστόσο ότι οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές έχουν μειωθεί κατά θεαματικό τρόπο σε σχέση με την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο 2015.

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ των 27 χωρίς την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θα φέρει στο προσκήνιο και τις διαιρέσεις που παραμένουν ως προς το μέλλον της ευρωζώνης και την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού. Η ιδέα, που ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, συναντά μεγάλη αντίσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το Brexit, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απέχει μόλις εννέα μήνες, θα περάσει μοιραία σε δεύτερο πλάνο.

«Μοιραίο πλήγμα» για την ΕΕ

Θα είναι μία «σύνοδος κορυφής αποφασιστικής σημασίας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, σε χθεσινή του άρθρο στην εφημερίδα The Guardian. «Διότι η απουσία συμφωνίας για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», επέμεινε απευθύνοντας έκκληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύνοδος των Βρυξελλών επρόκειτο αρχικά να επιτρέψει την απεμπλοκή του θέματος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ασύλου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Αλλά ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε, καθώς οι διαφωνίες ήσαν εξαιρετικά ισχυρές για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει στην χώρα πρώτης εισόδου στο έδαφος της Ενωσης την ευθύνη για την διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άρση της ισχύος της ρύθμισης αυτής σε περιόδους κρίσης, με την εισαγωγή της κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ενωσης, «όμως, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, με την υποστήριξη της Αυστρίας, ανθίστανται περνώντας σε μετωπική επίθεση, ενώ η Ιταλία απαιτεί αντίθετα ένα μόνιμο σύστημα κατανομής προσφύγων.

Απέναντι στο αδιέξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα προτείνει σήμερα τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να επικεντρωθούν σε έναν στόχο που δημιουργεί συναίνεση: την συνέχιση της καταπολέμησης των αφίξεων παράτυπων μεταναστών.

Θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία νέα πρόταση, για την δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στην θάλασσα, ένα σχήμα που θα βάλει τέλος «στο οικονομικό μοντέλο των διακινητών», σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου.

Η αποβίβαση των μεταναστών εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα απάλλασσε τις χώρες της Ενωσης από το διπλωματικό μπρα ντε φερ για την υποδοχή των πλοίων που μεταφέρουν διασωθέντες.

Το σχέδιο επί του οποίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα κατά των «δευτερογενών ροών», που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην Γερμανία. Στο σχήμα αυτό περιλαμβάνονται οι διμερείς συμφωνίες όπως είναι η επιδίωξη της Αγγελα Μέρκελ, που τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Αύριο, η γερμανίδα καγκελάριος θα υπερασπισθεί μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν τον κοινό τους οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ομως, η πρόταση για την θέσπιση του κοινού προϋπολογισμού, ήδη αμβλυμένη σε σχέση με τις αρχικές φιλοδοξίες της Γαλλίας, συναντά ισχυρή αντίσταση από τα κράτη μέλη, με επικεφαλής την Ολλανδία, και δεν αναμένεται να αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της ευρωπαϊκή συνόδου.

Τα στοιχεία για την μετανάστευση έρχονται σε αντίθεση με την κραταιά αντίληψη

Η διαμάχη για τον τρόπο που η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική που διασχίζουν τη Μεσόγειο έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά από το 2015. Επιπλέον, αντίθετα με την κραταιά αντίληψη, το ποσοστό των μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μικρό.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία και αριθμοί:

Πόσοι μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ;

Στο τέλος του 2017 περίπου 22,3 εκατομμύρια μετανάστες ζούσαν στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Πρόκειται για το 0,45% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης που ανέρχεται σε περισσότερα από 511 εκατομμύρια.

Πόσοι μετανάστες φτάνουν αυτή την περίοδο μέσω της Μεσογείου;

Οι αριθμοί μειώνονται. Από την 1η Ιανουαρίου ως τις 24 Ιουνίου 2018, 43.000 μετανάστες αποπειράθηκαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, σχεδόν μισοί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο αντίστοιχος αριθμός το 2016 ήταν πενταπλάσιος.

Πόσοι έχουν πνιγεί στον διάπλου;

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί νεκροί και έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι έχει επίσης μειωθεί. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, εκτιμάται στους 1.000 το πρώτο μισό του έτος, με τα δύο τρίτα των θανάτων να καταγράφονται στον κεντρικό θαλάσσιο δρόμο προς την Ιταλία. Το 2017 περισσότεροι από 2.150 πνίγηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν όλοι στον δρόμο προς την Ιταλία.

Ποιες είναι οι βασικές χώρες εισόδου;

Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Μέχρι το τέλος Ιουνίου περίπου το 40% των μεταναστών έφτασε στην Ιταλία, με τους υπόλοιπους να μοιράζονται μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας. Πολλοί λίγοι έφτασαν στην Κύπρο.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ιταλία;

Σημαντικά λιγότεροι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος είχε φτάσει τους 156.000 μετανάστες ετησίως. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, επιθυμεί να κλείσει τα σύνορα της Ιταλίας σε νέες αφίξεις. Από την αρχή του έτους ως τις 24 Ιουνίου περισσότεροι από 16.400 μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της χώρας, ενώ την ίδια περίοδο το 2017 ο αριθμός τους έφτασε τις 73.000.

Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 167.000 μετανάστες ζούσαν στη χώρα το 2017, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,28% του πληθυσμού της Ιταλίας, που ανέρχεται στα 60,5 εκατομμύρια.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ισπανία;

Ο αριθμός των μεταναστών έχει αυξηθεί στη δυτική Μεσόγειο. Τον Ιούνιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων στις ισπανικές ακτές εδώ και τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από 5.300 μετανάστες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Μέχρι στιγμής το 2018 καταγράφηκαν 13.500 αφίξεις σε σύγκριση με 1.750 το πρώτο μισό του 2015. Στο τέλος του 2017 ζούσαν 17.500 μετανάστες στην Ισπανία που αντιστοιχούν στο 0,04% του πληθυσμού της χώρας.

Στην Ελλάδα;

Το 2015 η Ελλάδα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την άφιξη 850.000 μεταναστών. Όμως μετά τη συμφωνία που σύναψε η ΕΕ με την Τουρκία ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. Αφού δέχθηκε περίπου 174.000 το 2016 και σχεδόν 29.600 το 2017, φέτος περίπου 13.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα.

Στο τέλος του 2017 περίπου 33.000 μετανάστες ζούσαν στην Ελλάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,3% του πληθυσμού.

Ποια χώρα της ΕΕ έχει υποδεχθεί τους περισσότερους μετανάστες;

Η Γερμανία, μπροστά από τη Γαλλία και τη Σουηδία. Στο τέλος του 2017 υπήρχαν 970.400 αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με τη UNHCR. Ωστόσο σε σχέση με τον πληθυσμό, η Γερμανία φιλοξενεί 117 μετανάστες ανά 10.000 κατοίκους, η Σουηδία 241, η Μάλτα 174 και η Αυστρία 131.

Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί τους λιγότερους μετανάστες;

Στο τέλος του 2017 λιγότεροι από 1.000 μετανάστες ζούσαν στην Εσθονία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Λετονία και τη Σλοβακία. Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, χώρες που αντιτίθενται στην υποδοχή μεταναστών, υπάρχουν τρεις με έξι μετανάστες ανά 10.000 κατοίκους.

Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης, προειδοποίησε η Καγκελάριος Μέρκελ

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της», τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική. «Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε», παραδέχθηκε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη Σύνοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα», τόνισε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στην Bundestag πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης. «Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί. Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας της κυρίας Μέρκελ ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην υποχρέωση των κρατών-μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη την δικαιότερη συνεισφορά της Ευρώπης στην συμμαχία» και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ και ο αμερικανός Πρόεδρος. «Το οφείλουμε στους στρατιώτες μας, αλλά και στον γερμανικό λαό, ο οποίος δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Η Καγκελάριος παραδέχθηκε ακόμη ότι η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις «δεν αποτελεί μυστικό» και, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί «παράνομη την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος.

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης -Δ. Βίτσας:" Το μεταναστευτικό θα έχει κυρίαρχη θέση για πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική "

Εγκρίθηκαν τρία ψηφίσματα αναφορικά με εκθέσεις για το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα, την πολιτική ασύλου και τη προστασία των ανθρώπων στη θάλασσα, κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ, εν παρουσία του Έλληνα προσκεκλημένου ομιλητή, υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, στον οποίο δόθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους της ΚΣΣΕ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσας, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε γενικότερα στην προσφυγική κρίση υπογραμμίζοντας πως η λέξη «κρίση» δεν είναι σωστή, καθώς παραπέμπει σε κάτι προσωρινό, ενώ, αντιθέτως, το μεταναστευτικό θα έχει κυρίαρχη θέση για πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική καθώς όσο δεν τελειώνει ο πόλεμος, η απουσία δημοκρατίας και ελευθερίας, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ακραία φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν σε μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία σε αυτήν την τραγωδία στα σύνορα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τόνισε ότι βασικό μέλημα της Ελλάδας εξ αρχής ήταν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για παροχή αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας στο πλαίσιο που ο νόμος και το διεθνές δίκαιο ορίζει.

«Η προσέγγισή μας δεν είναι αποσπασματική, αλλά συνολική και αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των κατοίκων τους με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι το δυνατόν άμεσα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα περίπου 2.000 ευάλωτοι που δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό και ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα νησιά να μην έχουν πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στον νέο νόμο που υιοθέτησε η ελληνική βουλή στα μέσα Μαΐου για το άσυλο αλλά και στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος σχετικά με την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, που έχει δημιουργήσει έντονες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Κρατών Μελών.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, εκ των οποίων 16.000 στα νησιά και 9.000 ειδικά στη Λέσβο».

Υπογράμμισε πως αρχικά η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. « Eργαζόμαστε με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος υποδοχής και παροχής ασύλου στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σαν κάποιου είδους “εισβολή”, απέναντι στην οποία πρέπει να “αμυνθούμε”», πρόσθεσε τονίζοντας πως η φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει σχέση με λογικές κλειστών συνόρων και αποτροπής, αλλά με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

« Η προετοιμασία μας, επομένως, είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο. […] Υπάρχουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις, αλλά και ο σχεδιασμός για να γίνει αυτό. Το πρώτο και κύριο βήμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων».

Στην έκθεση «Εξωτερική διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και δημιουργία ασφαλών καταφυγίων προσφύγων στο εξωτερικό» του Κροάτη Ν. Χαζντούκοβιτς (Σοσιαλιστές) καλούνται τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιτρέψουν την υποβολή αιτήσεων ασύλου από το εξωτερικό «ως έκτακτο μέτρο για ανθρωπιστικούς λόγους», υπενθυμίζοντας ότι, ως γενική αρχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα άτομα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα στην πρώτη ασφαλή χώρα άφιξης και ότι κάθε χώρα πρώτης άφιξης πρέπει να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεόντως τις αιτήσεις αυτές.

Επισημαίνοντας τον υψηλό αριθμό μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους όταν επιβιβάζονται σε πλοία λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο, σημειώνεται ότι η εξωεδαφική διαδικασία θα παρείχε ασφαλείς τρόπους υποβολής αίτησης ασύλου σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Προσφύγων του 1951 και δεν θα άφηνε τους ανθρώπους να εξαπατούνται από τους λαθρεμπόρους για τις ευκαιρίες ασύλου.

«Εάν είχαν γίνει επαρκείς προβλέψεις για τον καθορισμό του καθεστώτος του πρόσφυγα στις χώρες προέλευσης των αιτούντων, στις χώρες πρώτης άφιξης ή σε τρίτες χώρες, οι μετανάστες δεν θα έπρεπε να εκτίθενται σε απειλητικά για τη ζωή τους ταξίδια ή στο λαθρεμπόριο ανθρώπων», σημειώνεται.

Καλούνται λοιπόν τα κράτη μέλη να εξετάσουν την εισαγωγή στο εθνικό τους δίκαιο της δυνατότητας να ζητούνται άσυλο ή ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό μέσω ταχέων διαδικασιών και να παρέχουν στους πρόσφυγες ασφαλή καταφύγια σε αυτές τις χώρες καθώς όπως τοποθετήθηκε και ο Κ. Βαρβιτσιώτης, (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) « πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά πρέπει επίσης να υπερασπιστούμε τις αξίες που έχουμε αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια. [...] Είναι η Ευρώπη ένας ανοιχτός χώρος; Όχι, δεν είναι. Η Ευρώπη μπορεί να υποδεχτεί όσους έχουν ανάγκη και έχουν καθεστώς πρόσφυγα, αλλά η Ευρώπη δεν είναι ανοιχτός χώρος παράνομης μετανάστευσης».

Σημειώνεται ωστόσο ότι ναι μεν ψηφίστηκε η συγκεκριμένη έκθεση, καταψηφίστηκε όμως από τους Έλληνες βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς όπως δηλώνει και η κα Αναγνωστοπούλου « για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια στρατηγική σύμφωνη με τον διεθνή και ευρωπαϊκό νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρώτη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις προτάσεις για την εξέταση αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα είδος κατασκήνωσης για μεγάλο αριθμό αυτών των ανθρώπων πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, όπου οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να τους δουν ή να το σκεφτούν. Πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το πρόβλημα με το χέρι, διότι θεωρείται απειλή. Η έγκριση αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που αποτελούν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε ως ένα για το θέμα αυτό και να δείξουμε στους μετανάστες και στους πρόσφυγες ότι υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να φτάσουν στην Ευρώπη. Χρειάζονται το δικαίωμα ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Στην έκθεση « Συνέπειες της εξωτερικής διάστασης της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: μάτια που δεν βλέπουμε, λησμονούμε τα δικαιώματά τους ; » της Ολλανδέζας T. Στρικ (Σοσιαλιστές) καλούνται η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα μεμονωμένα κράτη που συνάπτουν συμφωνίες με τρίτες χώρες για «εξωτερικό» έλεγχο των συνόρων ή επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, να διασφαλίσουν ότι εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισημαίνεται ότι αυτές οι πολιτικές εξωτερίκευσης υιοθετήθηκαν «χωρίς να ληφθεί δεόντως υπόψη η ανάγκη διασφάλισης ότι η εφαρμογή τους δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παρά τη θεωρούμενη ως επιτυχία των πολιτικών αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη, έχει καταστεί σαφές ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών στη διαχείριση της μετανάστευσης, σε πολλές περιπτώσεις έχει υπονομεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να «προωθήσουν στο εξωτερικό» τον έλεγχο της μετανάστευσης μόνο σε χώρες των οποίων οι νόμοι και οι πρακτικές πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σημειώνεται.

Τέτοιες συμφωνίες και ρυθμίσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν όρους για την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων. Στο ψήφισμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ ζητείται, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Η κα Χριστοδουλοπούλου, εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε πως βρισκόμαστε μπροστά στην παραμονή μιας νέας μεγάλης ιστορικής μετακίνησης πληθυσμών, δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά μόνιμες λύσεις. « Κι όμως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναζητούν λύσεις προσωρινές και πειραματίζονται στην κατεύθυνση του περιορισμού και της κατάργησης του ασύλου. Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι χώρες του Βίζεγκραντ ήταν η εξαίρεση. Σήμερα η ξενοφοβική πολιτική τους γίνεται ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη. Απειλείται σοβαρά όλη η μεταπολεμική διεθνής προστασία για τους πρόσφυγες», υπογράμμισε.

Με το νέο εύρημα-σχέδιο για την εξωεδαφική εξέταση των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων σε τρίτες χώρες, προειδοποίησε ότι στη θέση της απαγόρευσης επαναπροώθησης των προσφύγων, οργανώνεται η αποτροπή εισόδου τους στην ΕΕ και ότι στη θέση του ασύλου οργανώνεται η κατ΄εξουσιδότηση έρευνα των αιτήσεων ασύλου, επί πληρωμή, σε χώρες που δεν δεσμεύονται από κανόνες διεθνούς προστασίας. […]

« θα πρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης, να φωνάξει δυνατά: Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης - Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Καμία συναλλαγή στην κατάργηση τους, » απαίτησε.

Στη τρίτη έκθεση «Διεθνείς Υποχρεώσεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης: προστασία των ανθρώπων στη θάλασσα » που συζητήθηκε έκτακτα στην Ολομέλεια, αναφέρεται ότι λόγω του υψηλού αριθμού ανθρώπων που χάθηκαν στη Μεσόγειο από τους αιτούντες ασύλου που προσπαθούν απεγνωσμένα να φτάσουν στην Ευρώπη σε αυτοσχέδια σκάφη, τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ειδικότερα, θα πρέπει να καθορίζουν σαφείς γεωγραφικές αρμοδιότητες για διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται στη θάλασσα από τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις μεταγενέστερες αιτήσεις ασύλου από τους διασωθέντες.

Η έκθεση αυτή καλεί όλα τα κράτη μέλη να θέσουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω από όλα τα άλλα ζητήματα και ανεξάρτητα από το καθεστώς των ενδιαφερομένων. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί την Επιτροπή Υπουργών να προετοιμάσει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα μέσω των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η έκθεση ναι μεν εγκρίθηκε, αλλά Έλληνες βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς είτε απείχαν είτε καταψήφισαν την έκθεση.

Η βουλευτής Α. Καββαδία τοποθετήθηκε επί αυτού και σχετικά με τη στάση που θα μπορούσε να κρατήσει η Ευρώπη οργανώνοντας μια μόνιμη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την πρόληψη της απώλειας ζωής, η οποία είναι η νομική υποχρέωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου.

« Η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει νόμιμες και ασφαλείς αγορές για τους αιτούντες άσυλο, ώστε να μην στραφούν σε εμπόρους και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών ή ακόμα και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ροών των προσφύγων μακροπρόθεσμα εάν κατανεμηθούν μεταξύ όλων των κρατών μελών με ισορροπημένο τρόπο αντί να περιορίζονται στις χώρες πρώτης αντίδρασης ή να παραμένουν εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρώπης πεδίο όρασης. Η Ευρώπη έχει ήδη κινηθεί στο επόμενο στάδιο της υποκρισίας: εάν το πρόβλημα δεν είναι ορατό, δεν υπάρχει », είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε από την Ευρώπη και από τους ευρωπαίους εταίρους να υπάρξει μια ευρεία ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος, βάσει του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπότητας.

« Τίποτα λιγότερο δεν θα είναι αρκετό », είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER