Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 19:11

Ισραήλ: Εφηβος κρίθηκε ένοχος για 2.000 ψεύτικους συναγερμούς για βόμβα σε όλον τον κόσμο

Γράφτηκε από την
Ισραήλ: Εφηβος κρίθηκε ένοχος για 2.000 ψεύτικους συναγερμούς για βόμβα σε όλον τον κόσμο

Ισραηλινό δικαστήριο έκρινε ένοχο σήμερα έναν νεαρό Αμερικανοϊσραηλινό ο οποίος είχε προκαλέσει περισσότερους από 2.000 συναγερμούς για βομβιστικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, σε βάρος εβραϊκών ιδρυμάτων ή αεροπορικών εταιρειών.

Η ποινή που θα του επιβληθεί θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η σύλληψη του νεαρού, ο οποίος είναι Εβραίος, το 2017, προκάλεσε σάλο. Η δράση του τουος προηγούμενους μήνες είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο αντισημιτισμός στις ΗΠΑ αναζωπυρώθηκε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι αλλεπάλληλες "φάρσες" που του αποδίδονται ήταν τόσο σοβαρές που τελικά ξεκίνησαν έρευνες σε πολλές χώρες ταυτόχρονα ενώ το FBI έστειλε πράκτορες στο Ισραήλ να ερευνήσουν την υπόθεση.

Ο δράστης είναι ηλικίας 19 ετών σήμερα. Όμως δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων στο Τελ Αβίβ επειδή την περίοδο που διέπραξε τα αδικήματα που του αποδίδονται δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί. Στο στόχαστρό του είχαν μπει όχι μόνο εβραϊκοί θεσμοί αλλά και αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, διάφορα σχολεία σε όλον τον κόσμο, απλοί πολίτες και ο Αμερικανός γερουσιαστής Ερνέστο Λόπεζ. Μια από τις "φάρσες" του αφορούσε την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος που μετέφερε την ομάδα μπάσκετ Boston Celtics.

Σε μια άλλη περίπτωση, γαλλικά και ελβετικά μαχητικά αναγκάστηκαν να απογειωθούν για να συνοδεύσουν ένα αεροσκάφος της ισραηλινής εταιρείας El Al, στο οποίο υποτίθεται ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα που επρόκειτο να εκραγεί πάνω από τον εναέριο χώρο της Ελβετίας.

Ο νεαρός, που ζει στο Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, κρίθηκε επίσης ένοχος για απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, επίθεση εναντίον αστυνομικού και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των ανήλικων κατηγορουμένων, ωστόσο το υπουργείιο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι ονομάζεται Μάικλ Κάνταρ. Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις του επειδή πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και από αυτισμό. Ωστόσο οι δικαστές απέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό, βασιζόμενοι στις εξετάσεις τριών ψυχιάτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER