Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 21:30

Βέλγιο: Συνελήφθησαν έξι άτομα που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση

Γράφτηκε από την

Ένας Ιρανός διπλωμάτης, μαζί με δύο ακόμη άτομα, συνελήφθησαν στο Βέλγιο καθώς φέρεται ότι σχεδίαζαν μια βομβιστική επίθεση σε μια συγκέντρωση μιας εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης στη Γαλλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές.

Ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι και αρκετοί ακόμη Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παρευρέθηκαν στην συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI).

Οι δύο ύποπτοι στη Βέλγιο συνελήφθηκαν από τη βελγική αστυνομία το Σάββατο. 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης TATP, καθώς και μια συσκευή πυροδότησης βρέθηκαν στο αυτοκίνητό τους, ανέφερε μια κοινή ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο 38χρονος άνδρας και μια 33χρονη γυναίκα, που αναφέρονται ως Αμίρ Σ. και Νασιμέχ Ν, κατηγορούνται για απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Δύο συλλήψεις που συνδέονται με την βελγική υπόθεση έγιναν στην Γαλλία και την Γερμανία. Ο συλληφθείς στην Γερμανία, ο 46χρονος Ασαντολάχ εργάζεται ως σύμβουλος στην ιρανική πρεσβεία στη Βιέννη, σύμφωνα με την βελγική ανακοίνωση.

Το NCRI είναι μια οργάνωση-ομπρέλα πέντε εξόριστων οργανώσεων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του σιιτικού ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Η συγκέντρωση της οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Βιλπέντ, έξω από το Παρίσι, σε απόσταση τριών ωρών με το αυτοκίνητο από τις Βρυξέλλες. «Περίπου 25.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση», σύμφωνα με τις βελγικές δικαστικές αρχές.

Σε συνέχεια των συλλήψεων, οι βελγικές αρχές έκαναν πέντε εφόδους σε διαφορετικά σημεία της χώρας, αλλά δεν ανέφεραν κατά πόσον εντόπισαν κάτι.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε την αστυνομία και τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών για το έργο τους.

Μια γαλλική δικαστική πηγή ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία που φέρεται να σχετίζονται με την σχεδιαζόμενη επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ