Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 09:20

Α. Ταγιάνι: Ο Νίγηρας παράδειγμα επιτυχίας της ΕΕ για τη μετανάστευση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Α. Ταγιάνι: Ο Νίγηρας παράδειγμα επιτυχίας της ΕΕ για τη μετανάστευση

Μεγάλη επιχειρηματική και διπλωματική αποστολή για την ενίσχυση της εταιρικής σχέση της ΕΕ με τον Νίγηρα, μιας από τις σημαντικότερες χώρες για τη μετανάστευση από την Αφρική προς την Ευρώπη, πραγματοποιεί στις 17 και 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε τη χώρα του Νίγηρα να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω Λιβύης προς την ΕΕ περισσότερο από 95% με οικονομική στήριξη και ισχυρή εταιρική σχέση. Το αποτέλεσμα είναι, ενώ το 2016, 330.000 άνθρωποι διέσχισαν τον Νίγηρα κατευθυνόμενοι κυρίως προς την Ευρώπη μέσω της Λιβύης, το 2017, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 18.000, και το 2018 σε περίπου 10.000 , τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Νίγηρα προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την οικονομική, επιχειρηματική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενόψει της αποστολής του.

«Ο Νίγηρας αποτελεί παράδειγμα των επιτυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στη βέλτιστη ανάπτυξη του Trust Fund για την Αφρική. Οι πόροι ωστόσο εξαντλούνται και χρειάζονται νέες πιστώσεις για να βοηθήσουν τη χώρα -η οποία είναι μεταξύ των φτωχότερων στον κόσμο- να προστατεύσει τα σύνορα της, να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές της ροές και να εγγυηθεί την ασφάλεια. Η επίσκεψή μου στοχεύει στην ενίσχυση της καλής εταιρικής σχέσης με τον Νίγηρα προσφέροντας συγκεκριμένες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης μέσω του δικτύου επιχειρηματιών, ερευνητών και διεθνών οργανισμών που θα με συνοδεύσουν», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
 
Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισουφού, ο Ταγιάνι θα ηγηθεί  αποστολής οικονομικής διπλωματίας στη Νιαμέι, με εκπροσώπους από 30 ευρωπαϊκές εταιρείες, εμπειρογνώμονες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του FAO. Η αποστολή θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: πολιτική συνεργασία, προώθηση της επιχειρηματικότητας,  έρευνα, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας και τέλος διεθνή συνεργασία.
 
«Ο Νίγηρας κάνει εξαιρετική δουλειά φιλοξενώντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που μετακινήθηκαν από την Λιβύη από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). Υπάρχει επείγουσα ανάγκη νέας οικονομικής βοήθειας για τη συνέχιση αυτών των ενεργειών. Η νέα δόση των 500 εκατομμυρίων προς το Ταμείο Αρωγής για την Αφρική πρέπει να αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των προσπαθειών της χώρας. Η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου είναι επίσης απαραίτητη. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι από τους 1.700 ευάλωτους πρόσφυγες που μετακινήθηκαν στο Νίγηρα από τη Λιβύη, μόνο λίγες δεκάδες έγιναν δεκτοί από ορισμένες χώρες της ΕΕ», είπε ο Ταγιάνι.
 
Ο Πρόεδρος Ταγιάνι ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, θα συμμετάσχει σε συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων 5 χωρών του Σαχέλ (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ), με στόχο μια συμφωνία για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Αργότερα, ο Ταγιάνι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινότητας που συγκεντρώνει 29 χώρες του Σαχέλ-Σαχάρας, για να συζητήσουν τη σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Λιβύης.
 
Στόχος της επίσκεψης είναι επίσης να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να διευκολυνθούν οι επαφές ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής καθώς και με τις αρχές της χώρας.
 
 «Ο Νίγηρας χρειάζεται επενδύσεις στη γεωργία, την ανανεώσιμη ενέργεια και τους ψηφιακούς τομείς. Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ισουφού, συγκεντρώσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αυτούς τους τομείς και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 80 δισ. ευρώ», τόνισε ο Πρόεδρος Ταγιάνι. 

Ο Ταγιάνι θα συνοδεύεται από εμπειρογνώμονες και ερευνητές, οι οποίοι θα θέτουν στη διάθεση των αρχών του Νίγηρα και των τοπικών φορέων συνεργασίας συγκεκριμένες λύσεις στον τομέα της γεωργίας χαμηλών υδάτων, του μετασχηματισμού γεωργικών προϊόντων και της ψηφιακής καινοτομίας. Θα παρουσιάσει επίσης τις δυνατότητες  συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, των συνοριακών ελέγχων, της αεροπορίας και της γεωργίας που προσφέρονται από τα δορυφορικά συστήματα EGNOS, Galileo και Copernicus.
 
Η επίσκεψη του Προέδρου θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος είναι να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη. 
 
Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική
 
Το Καταπιστευματικό Ταμείο έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει μια δέσμευση 3,3 δις. ευρώ από την ΕΕ σε τρεις βασικές περιοχές της Αφρικής: στην περιοχή του Σαχέλ και στην περιοχή της λίμνης του Τσαντ, στο Κέρας της Αφρικής και στη Βόρεια Αφρική, με στόχο τη βοήθεια περισσότερων από 160.000 μεταναστών και τη δημιουργία περισσότερων από 250.000 θέσεων εργασίας στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης δέσμευσης ύψους 230 εκατ. ευρώ στον Νίγηρα, ο οποίος είναι ο κύριος δικαιούχος του Καταπιστευματικού Ταμείου.
 
Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου, έχουν πλέον διατεθεί 500 εκατ. Ευρώ στο Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Αφρική
 
Πάντως η κύρια οικονομική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, που διαθέτει συνολικά 596 εκατ. ευρώ στον Νίγηρα για την περίοδο 2014-2020, καλύπτοντας τους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, της διακυβέρνησης, της υποδομής και δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας του Boko Haram, καθώς και την υποστήριξη των προσφύγων από το Μάλι στον Νίγηρα. 
Το 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε επίσης μια προπαρασκευαστική δράση με επένδυση ύψους 4,6 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της νομαδικής υγείας στον βόρειο Νίγηρα και στο βόρειο Μάλι.
 
Σχέδιο επενδύσεων της ΕΕ για την Αφρική
 
Το 2017 ξεκίνησε και το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, με στόχο την προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στις γειτονικές χώρες της ΕΕ και στην Αφρική. Αναμένεται ότι θα προκαλέσει επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέσω αρχικής εισφοράς της ΕΕ ύψους 4,1 δισ. ευρώ.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση δημόσιου χρήματος για τη μείωση του κινδύνου ιδιωτικών επενδύσεων σε βασικούς τομείς για την ανάπτυξη αφρικανικών οικονομιών, όπως η βιώσιμη ενέργεια ή η χορήγηση δανείων μικρών επιχειρήσεων.
 
Μετανάστευση
 
Ο Νίγηρας είναι ίσως η πιο σημαντική χώρα διέλευσης μεταναστών της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής προς την ΕΕ. Εκτιμάται ότι περίπου το 90% των μεταναστών από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη και την Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω του Νίγηρα.

Σήμερα φιλοξενεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένους που διαφεύγουν από τις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον Ιανουάριο του 2018 υπάρχουν 310.626 άτομα που απασχολούν τον Νίγηρα. Από αυτούς, 129.520 είναι εσωτερικά εκτοπισθέντες. Οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από το Μάλι και τη Νιγηρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER