Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 18:37

Το 50% και πλέον των Ρώσων υπέρ της πιο ενεργής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Το 50% και πλέον των Ρώσων υπέρ της πιο ενεργής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

 

Το 50% και πλέον των Ρώσων θεωρεί ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ , όπως και να υπάρξει συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (VICIOM), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, το 55% να ενισχυθεί η συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας και το 52% ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. 

Επίσης το 83% των Ρώσων είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρώσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις προσδοκίες της συνάντησης αυτής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 48% δεν περιμένει αλλαγές στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις ενώ το 38% αναμένει κάποια βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ερώτημα για το πώς αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, το 39% θεωρεί ότι υπάρχει ένταση στις διμερείς σχέσεις, το 29% ότι είναι ψυχρές και το 15% εχθρικές. Μόνο το 8% θεωρεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι κανονικές και ήρεμες, ενώ μόνο το 1-2% θεωρεί ότι είναι φιλικές και σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε ερώτημα σχετικό για το πώς χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ, οι Ρώσοι σε ποσοστό 86% πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, το 75% τις χαρακτηρίζει ως χώρα επιθετική και το 68% ως χώρα με επιρροή. Παράλληλα το76% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτυγμένη επιστήμη και το 57% ότι έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER