Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 10:00

Διαψεύδει ο Ισημερινός ότι ζήτησε να εκδιωχθεί ο Ασάνζ

Γράφτηκε από την
Διαψεύδει ο Ισημερινός ότι ζήτησε να εκδιωχθεί ο Ασάνζ

Ο Ισημερινός διέψευσε χθες Παρασκευή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ζήτησε να εκδιωχθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία της χώρας στη Βρετανία, όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks ζήτησε καταφύγιο το 2012.

Σε ανακοίνωσή της η προεδρία του Ισημερινού διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Λενίν Μορένο δεν ζήτησε ποτέ την αποχώρηση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο».

Η ανακοίνωσε εκδόθηκε αφού ο Μορένο φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ότι η χώρα του ζητεί εγγυήσεις ότι, όποια κι αν είναι η τύχη του Ασάνζ, τελικά δεν θα καταδικαστεί σε θάνατο, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Μορένο, που εξελέγη πέρυσι, επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα τον Ιούλιο διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις με τις βρετανικές αρχές και χαρακτήρισε τον Ασάνζ «πρόβλημα που κληρονόμησε».

Στην ανακοίνωση της προεδρίας του Ισημερινού τονίζεται εξάλλου ότι ο Μορένο επεσήμανε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη: «Θα τον προστατεύσουμε σε ό,τι αφορά τη ζωή του», όμως πρόσθεσε ότι «δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες και δεν είναι δική μας επιθυμία ή του Ασάνζ να παραμείνει πρόσφυγας για όλη του τη ζωή».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείτο τότε για τον βιασμό μιας γυναίκας.

Παρότι οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία και να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον παραπέμψουν σε δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER