Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 13:20

Η Μογγολία απέτρεψε απαγωγή Τούρκου δασκάλου απαγορεύοντας την απογείωση αεροσκάφους

Γράφτηκε από την
Η Μογγολία απέτρεψε απαγωγή Τούρκου δασκάλου απαγορεύοντας την απογείωση αεροσκάφους

Η Μογγολία εμπόδισε χθες Παρασκευή την απογείωση ενός αεροπλάνου που φέρεται να ανήκει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ενόπλους να απαγάγουν έναν άνδρα που φέρεται συνδέεται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτη.

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον πέντε άνδρες απήγαγαν τον Βεϊσέλ Ακτσάι την Παρασκευή το πρωί στο σπίτι του στην Ουλάν Μπατόρ προτού τον βάλουν με τη βία σε ένα φορτηγάκι.

Ο 50χρονος διευθυντής σχολίου φέρεται να συνδέεται με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ακτσάι δεν εμφανίστηκε στην εργασία του γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των συγγενών του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο μεταξύ οι απαγωγείς του τον μετέφεραν στο διεθνές αεροδρόμιο Τζένκις Χαν της Ουλάν Μπατόρ, όπου ένα μικρό αεροσκάφος προσγειώθηκε περίπου στις 01:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο flightradar24.com, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις των αεροσκαφών, το μικρό αεροπλάνο ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Επί οκτώ ώρες γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των φερόμενων απαγωγέων και των αρχών της Μογγολίας, οι οποίες αρνούνταν να επιτρέψουν την απογείωση του αεροπλάνου.

Την ώρα που οι μογγολικές αρχές κάλεσαν τους αξιωματούχους της τουρκικής πρεσβείας στη χώρα για εξηγήσεις, βουλευτές και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Ακτσάι.

Ο Μπατσετσέγκ Μπατμούνχ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μογγολίας, προειδοποίησε τους αξιωματούχους της τουρκικής πρεσβείας ότι οποιασδήποτε προσπάθεια απαγωγής ενός προσώπου σε μογγολικό έδαφος αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας» της χώρας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε τις κατηγορίες αυτές στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μογγόλο ομόλογό του Τσογκτμπατάρ Ντάμντιν.

Τελικά το τουρκικό αεροσκάφος απογειώθηκε στις 09:25 τοπική ώρα χωρίς τον Ακτσάι, όπως διαβεβαίωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Μογγολίας στο Twitter. Ο Ακτσάι εμφανίστηκε δημοσίως τη νύκτα της Παρασκευή προς Σάββατο αφού υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον στήριξαν, τονίζοντας ότι «δεν γνωρίζει» τους απαγωγείς του.

Ο Ακτσάι είναι γενικός διευθυντής του Empathy Worldwide Educational Institution το οποίο διαχειρίζεται τα σχολεία που ίδρυσε πριν 25 χρόνια στη Μογγολία το κίνημα του Γκιουλέν.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Μογγολία να κλείσει τα τουρκικά αυτά σχολεία από το 2016.

Εξάλλου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διεξάγουν τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις για να μεταφέρουν στην Τουρκία φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν που ζουν στο εξωτερικό. Η Άγκυρα ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της έχουν επαναπατρίσει 80 ανθρώπους που συνέλαβαν σε 18 διαφορετικές χώρες. Την προηγούμενη εβδομάδα η απέλαση ενός Τούρκου μπλόγκερ από την Ουκρανία προκάλεσε την ανησυχία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER