Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 11:00

Le Monde: H Ευρώπη επανεξετάζει τους μηχανισμούς της κατά των πυρκαγιών

Γράφτηκε από την
Le Monde: H Ευρώπη επανεξετάζει τους μηχανισμούς της κατά των πυρκαγιών

O σημερινός μηχανισμός βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι εθελοντικός και εξαρτάται από τα διαθέσιμα μέσα, γράφει η γαλλική Le Monde.

Εκτιμώντας το μέγεθος των καταστροφών, που επέφερε η πυρκαγιά γύρω από την Αθήνα, από την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης και σε τηλεοπτικό μήνυμα σημείωνε ότι Ισπανία και Κύπρος θα έστελναν πολλές δεκάδες πυροσβέστες.

Μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν η Σουηδία που αντιμετώπιζε ένα κύμα πυρκαγιών πρωτοφανούς εύρους και καλούσε την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισέφερε έτσι με την άμεση κινητοποίηση των δύο ιταλικών καναντέρ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας της ΕΕ (η ΕΕ αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των πυροσβεστικών μέσων).

«Είναι σημαντικό βέβαια για να λειτουργήσει να μην υπάρχουν ταυτόχρονες φωτιές στη Μεσόγειο», αναφέρει ο Martin Ruiz de Gordejuela, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα πολιτικής προστασίας της Επιτροπής, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αλλά με τη διεύρυνση των ζωνών υψηλού κινδύνου από Σκανδιναβία ως την ακτογραμμή της Μεσογείου και από τη Βρετανία ως την Κεντρική Ευρώπη, ο μηχανισμός άγγιξε τα όριά του. Το καλοκαίρι του 2017, με 200 ανθρώπους να χάνονται σε φονικές πυρκαγιές σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, υπήρξε ο «εκπυρσοκροτητής». Έκτοτε η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο σύστημα για να οργανωθεί καλύτερα η συλλογική απάντηση στις καταστροφές-πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, επιδημίες, με το όνομα RescEU, και το οποία θα διαχειριζόταν η ΕΕ.

«Θα μπορούσε να είναι μια δύναμη ευρωπαϊκής επέμβασης που θα συμπλήρωνε τα εθνικά συστήματα και «θα επέτρεπε να μην είναι αποκλειστικά μόνα τους τα διάφορα κράτη-μέλη» σχολιάζει ο Carlos Martin.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ξεπερνούσε τα 577 εκατ. ευρώ το 2014-2020, θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ για το 2020-2027, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.


NEWSLETTER