Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 21:59

Υποχωρεί το κύμα καύσωνα - Φωτιές μαίνονται σε Πορτογαλία και Ισπανία

Γράφτηκε από την
Υποχωρεί το κύμα καύσωνα - Φωτιές μαίνονται σε Πορτογαλία και Ισπανία

Περισσότερα από 10.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει η φωτιά στην επαρχία Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, η οποία μαίνεται για τρίτη μέρα.

Ο καύσωνας έχει προκαλέσει ξηρασία και πυρκαγιές στην Ευρώπη, από την Ελλάδα έως τη Σουηδία. Σε περιοχές της Πορτογαλίας, η θερμοκρασία έφθασε σχεδόν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και το Σάββατο, λίγο πιο κάτω από τη θερμοκρασία ρεκόρ των 47,3 βαθμών Κελσίου που έχει καταγραφεί στη χώρα και την υψηλότερη στην Ευρώπη που ήταν 48 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα το 1977.
Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία, μεσούσης της κλιμάκωσης του κύματος καύσωνα στην Ευρώπη, άρχισαν να πέφτουν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά μια δασική πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη ημέρα στο νότο, με 800 πυροσβέστες και 12 αεροπλάνα να δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.
Οι φλόγες έχουν κατακάψει περισσότερα από 10.000 στρέμματα δάσους --έκταση που ξεπερνά σε μέγεθος 1.200 γήπεδα ποδοσφαίρου-- στη λοφώδη περιοχή Μονσίκε στη νότια επαρχία Αλγκάρβε, δημοφιλή στους τουρίστες. Οι αρχές κινητοποίησαν 130 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση.
"Είναι ένα τρομερό σκηνικό και λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες δεν θα βελτιωθεί σήμερα", δήλωσε ο διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας συνταγματάρχης Μανουέλ Κορντέιρο.
Οι πυρκαγιές σκότωσαν πέρυσι 114 ανθρώπους στη χειρότερη πύρινη τραγωδία της Πορτογαλίας και οι αρχές αυτή τη φορά αντέδρασαν γρήγορα προκειμένου να απομακρύνουν περισσότερους από 100 κατοίκους από τις εστίες τους σε αρκετά χωριά γύρω από το Μονσίκε. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν καμένα αυτοκίνητα και σπίτια, τα οποία οι χωρικοί είχαν αφήσει πίσω τους.
Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν προσπαθώντας να γλυτώσουν από άλλη πυρκαγιά στο Εστρεμόζ κοντά στα ισπανικά σύνορα το Σάββατο. 'Εκτοτε η πυρκαγιά έσβησε, σύμφωνα με τις αρχές.
Πυροσβέστες από την Πορτογαλία και την Ισπανία δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που μαινόταν ανάμεσα σε ξερά δέντρα και θάμνους κοντά στο Μπανταχόθ στη νοτιοδυτική Ισπανία και οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση ότι ολόκληρη η νότια περιοχή της Εστρεμαδούρα κινδυνεύει ιδιαίτερα από πυρκαγιές.
Στη Λισαβόνα, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 44 βαθμούς Κελσίου --ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το Σάββατο. Λόγω της μεγάλης ζέστης, οι δρόμοι της πόλης που συνήθως γεμίζουν από τουρίστες είχαν σχεδόν αδειάσει. Η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA προέβλεψε 42 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή στην πρωτεύουσα και την υψηλότερη, 44 βαθμοί, στην κεντροανατολική ενδοχώρα. Οι περισσότερες περιοχές παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό για πυρκαγιές και θερμοπληξία μέχρι την Δευτέρα. Έως την Τρίτη, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου.
Ζεστός αέρας από τη Βόρεια Αφρική έχει προκαλέσει το σοβαρότερο κύμα καύσωνα στην Ιβηρική Χερσόνησο από το 2003, μια από τις χειρότερες χρονιές για τις δασικές πυρκαγιές.
Η μεγαλύτερη ξηρασία τις τελευταίες δεκαετίες έχει στεγνώσει ποτάμια στην Ολλανδία και καταστρέφει τις καλλιέργειες, κυρίως του καλαμποκιού και της πατάτας. Οι γεωργοί εργάζονται πλέον νυχθημερόν για να σώσουν οτιδήποτε μπορούν αρδεύοντας όσο το δυνατό περισσότερο, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS. Συνέπεια: φέτος οι πατάτες θα είναι πολύ πιο μικρές από το φυσιολογικό τους μέγεθος, προειδοποίησαν οι παραγωγοί πατάτας. Σιτοβολώνες έχουν καταστραφεί σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, με συνέπεια την αύξηση των τιμών.
Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στους ποταμούς Ροδανό και Ρήνο, από τις οποίους τρεις πυρηνικοί σταθμοί αντλούν το νερό τους για ψύξη, οδήγησε στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας τεσσάρων αντιδραστήρων.
Τρεις άνδρες πέθαναν την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δύο στη νοτιοανατολική περιοχή της Μούρθια και ένας στη Βαρκελώνη, ανέφεραν οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και έξι σπίτια υπέστησαν ζημιές σε δασική πυρκαγιά κοντά στη Μαδρίτη την Παρασκευή.
Στη Σουηδία, ο Ιούλιος ήταν ο πλέον ζεστός μήνας και πυρκαγιές μαίνονταν σε διάφορα μέρη της χώρας. Οι αρχές και στις δύο πλευρές της Βαλτικής Θάλασσας, στη Σουηδία και στην Πολωνία προειδοποίησαν τους πολίτες να αποφύγουν την κολύμβηση λόγω μιας τεράστιας εξάπλωσης τοξικών φυκιών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Στη Βρετανία, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει το κύμα καύσωνα να συνεχιστεί στο νότιο μισό της χώρας έως την Τρίτη, πριν η θερμοκρασία επανέλθει σε πιο συνηθισμένα επίπεδα. Στο Twitter, η μετεωρολογική υπηρεσία απηύθυνε προειδοποίηση για έντονη υπεριώδη ακτινοβολία στο νότιο μισό της χώρας και οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11.00 και 15.00.
Πηγή: news247.gr

 


NEWSLETTER