Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 14:20

Επέστρεψε στα καθήκοντά της η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας

Γράφτηκε από την
Επέστρεψε στα καθήκοντά της η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας

Πριν από επτά εβδομάδες η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Γιάσιντα Άρντερν έγινε μόλις η δεύτερη ηγέτις στον κόσμο που γέννησε ενώ βρίσκεται στην εξουσία. Η κα Άρντερν επέστρεψε στη δουλειά της, πριν μια εβδομάδα, υποχρεωμένη πλέον να συνδυάζει τις ευθύνες του πρωθυπουργικού γραφείου με τις απαιτήσεις της μητρότητας.

Κάποια πράγματα θα χρειαστεί να αλλάξουν. Μεταξύ αυτών είναι η πρωθυπουργική αίθουσα προετοιμασίας του τσαγιού, η οποία μετατράπηκε σε παιδικό δωμάτιο για την κόρη της Άρντερν, Νέβε Τε Αρόχα. Μια άλλη αλλαγή αφορά την εργάσιμη ημέρα, η οποία περιλαμβάνει τώρα τον θηλασμό κάθε τρεις ώρες.

"Φυσικά είναι δύσκολο να προσαρμοστώ αυτές τις πρώτες εβδομάδες", λέει η Άρντερν, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian για τις πρώτες εβδομάδες της μητρότητας.

"Είμαι ακόμα πολύ απασχολημένη στο χώρο εργασίας και προφανώς συμβαίνουν πολλά, αλλά ξεκλέβω αυτές τις μικρές στιγμές για να ταΐσω την Νέβε ενώ ταυτόχρονα συνεχίζω να ενημερώνομαι. Είμαι βέβαιη ότι έχοντας ένα μωρό γύρω από ένα περιβάλλον εργασίας αλλάζουν λίγο τα πράγματα.."

Η Άρντερν λέει πάντως ότι απολαμβάνει την αλλαγή αυτή στη ζωή της. Ακόμη και όταν ξυπνάει τη νύχτα από το κλάμα της Nέβε, υπάρχουν στοιχεία χαράς. "Ακούγεται πιθανότατα αντιφατικό, αλλά έτσι αισθάνομαι".

Ο βρεφονηπιακός σταθμός

Ο «βρεφονηπιακός σταθμός» της Nέβε είναι ένας συνδυασμός αίθουσας συνεδριάσεων και μιας μικρής κουζίνας στο κτίριο του κοινοβουλίου του Ουέλινγκτον. Εδώ, η Άρντερν έχει τοποθετήσει ένα τραπέζι, ένα γραφείο για τον σύντροφό της, τον Κλαρκ Γκέιφορντ, όπως επίσης "κουβέρτες, παπούτσια και καπέλα" που στάλθηκαν ως δώρα μετά τη γέννηση.

"Βασικά είναι μια μικρή κουζινούλα όπου συνήθως θα έκανα ένα φλιτζάνι τσάι, αλλά έχει αρκετό χώρο για να είναι εκεί", λέει η Άρντερν.

Το σχέδιο είναι ότι τη Νέβε θα φροντίζει κυρίως ο Κλαρκ, αλλά αυτές τις πρώτες εβδομάδες και μήνες τη φροντίδα θα έχει όσο το δυνατόν περισσότερο η Άρντερν.

"Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αν ήμουν σε διαφορετική δουλειά να είχα μεγαλύτερη άδεια μητρότητας. Αλλά έχω το προνόμιο να κάνω αυτή τη δουλειά και πρέπει να πω και το προνόμιο να είμαι και η μητέρα. Γι' αυτό έχω κάνει αυτόν τον συνδυασμό."

Οι νέες μητέρες στη Νέα Ζηλανδία μπορούν να λάβουν άδεια μητρότητας 22 εβδομάδων, η οποία θα αυξηθεί σε 26 έως το 2020, αλλά η Άρντερν επέλεξε να πάρει μόλις έξι εβδομάδες. Κατά την απουσία της, την αναπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γουίνστον Πίτερς, προκαλώντας μερικές μικρές αντιπαραθέσεις.

Τον επόμενο μήνα η Άρντερν, ο σύντροφός της και η κόρη τους Νέβε θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα και την ευημερία των γυναικών και των παιδιών παγκοσμίως, θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα θέσει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Μετά τις πρόσφατες εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, η σταθεροποίηση και η ενίσχυση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

"Υπάρχει πιθανώς μια τάση να βλέπεις την ισχύ ... να βασίζεσαι είτε στο μέγεθος είτε τη δύναμη της οικονομίας σου. Νομίζω ότι η δύναμη της Νέας Ζηλανδίας ήταν ότι πάντα χρησιμοποιούσε τη φωνή μας για τα θέματα που έχουν σημασία και είμαστε συνεπείς σε αυτό », λέει η Άρντερν.

"Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι αυτή η φωνή πρέπει να μιλήσει υπέρ της δύναμης της συλλογικότητας και της σημασίας της διεθνούς κοινότητας. Δεν μπορούμε να ενεργούμε σαν μεμονωμένοι παράγοντες που δεν έχουν καμία επίδραση ο ένας στον άλλο. Η θέση που παίρνουμε για το εμπόριο και το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος επηρεάζει ο ένας τον άλλο σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία μας για το κοινό καλό» λέει η Άρντερν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER