Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 08:11

Σε κατ' οίκον περιορισμό o πρώην αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Γράφτηκε από την
Σε κατ' οίκον περιορισμό o πρώην αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας Φίλιπ Ουίλσον, 67 ετών, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας στον κόσμο που καταδικάστηκε για συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από έναν διαβόητο ιερέα, απέφυγε τον εγκλεισμό του σε φυλακή την Τρίτη, αφού δικαστής του επέτρεψε να εκτίσει την ποινή ενός έτους φυλάκισης που του επέβαλε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο δικαστής Ρόμπερτ Στόουνς του Νιούκαστλ αποφάσισε να το επιτρέψει αυτό στον Ουίλσον υιοθετώντας την εισήγηση των σωφρονιστικών υπηρεσιών, η οποία οφειλόταν στα πολλά προβλήματα υγείας - είναι καρδιοπαθής, μεταξύ άλλων - που αντιμετωπίζει. Ο Ουίλσον υποχρεούται να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού.

Θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του σήμερα στην επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Δικαιούται να ζητήσει την απελευθέρωσή του υπό όρους τον Φεβρουάριο του 2019, διευκρίνισε το δικαστήριο, φροντίζοντας να μην αποκαλύψει τη διεύθυνση όπου θα παραμείνει σε περιορισμό το πρώην ανώτατο στέλεχος αυτό της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας της Αυστραλίας.

Το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζεται ο Ουίλσον καθώς μεταφέρεται με αυτοκίνητο από το δικαστήριο της Νιούκαστλ, περίπου 170 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, στο οίκημα όπου θα εκτίσει την ποινή του. Σύμφωνα με το δίκτυο, θα παραμείνει αυτόν τον έναν χρόνο στο σπίτι της αδελφής του.

Ο Ουίλσον έχει δηλώσει πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του επειδή δεν αποκάλυψε στην αστυνομία τα εγκλήματα του ιερέα Τζέιμς Φλέτσερ, παρότι είχε ενημερωθεί για αυτά ήδη το 1976 από τουλάχιστον δύο από τα θύματά του.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αδελαΐδας εγκατέλειψε τον θώκο τον Ιούλιο, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας σε βάρος του. Ήθελε να διατηρήσει το αξίωμα ωσότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του με την εκδίκαση των εφέσεων, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του μετά τις πιέσεις από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, άλλα στελέχη της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας και θύματα. Ο πάπας έκανε εντέλει δεκτή την παραίτησή του στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ιερά σύνοδος των καθολικών επισκόπων της Αυστραλίας, το κορυφαίο όργανο της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας στη χώρα, του οποίου ο Ουίλσον ήταν άλλοτε επικεφαλής, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι τώρα για την απόφαση που επιτρέπει στον ιερωμένο να εκτίσει την ποινή του κατ' οίκον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER