Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 08:40

Πάνω από 20.000 τζιχαντιστές βρίσκονται ακόμη σε Ιράκ και Συρία

Γράφτηκε από την
Πάνω από 20.000 τζιχαντιστές βρίσκονται ακόμη σε Ιράκ και Συρία

Από 20.000 ως 30.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι ακόμη παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία παρά τις στρατιωτικές ήττες και τη συρρίκνωση της παρουσίας της στην περιοχή, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέλη του ΙΚ, που έχουν μοιραστεί σχεδόν εξίσου στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν «χιλιάδες ξένοι τρομοκράτες», αναφέρει το έγγραφο που συνέταξαν παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την ίδια πηγή, από 3.000 ως 4.000 μαχητές του ΙΚ συνεχίζουν ακόμη να έχουν τη βάση τους στη Λιβύη, ενώ τα σημαντικότερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης δρουν πλέον από το Αφγανιστάν.

Το ΙΚ έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που περιλάμβανε το «χαλιφάτο» του, ενώ τα μέλη του εκδιώχθηκαν το 2017 τόσο από τη Μοσούλη όσο και από τη Ράκα, δύο πόλεις-οχυρά της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιστοίχως.

Παρ' όλ' αυτά είναι «πάντοτε σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στη συριακή επικράτεια. Δεν ελέγχει πλέον σχεδόν κανένα τμήμα της επικράτειας του Ιράκ, αλλά παραμένει ενεργό χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει», ιδίως μέλη του κρυμμένα στην έρημο, κατά την έκθεση.

Ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πυρήνες του ΙΚ στον καταυλισμό προσφύγων Ροκμπάνι, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, στη νότια Συρία, στον οποίο ζουν οικογένειες μαχητών.

Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ, ο αριθμός τους «παραμένει χαμηλότερος του αναμενομένου», πάντως «πολλοί μετέβησαν στο Αφγανιστάν», τονίζεται στο κείμενο.

Η ροή των ξένων μαχητών που πάνε να ενταχθούν στο ΙΚ έχει μειωθεί τόσο που μπορεί να ειπωθεί ότι έχει σχεδόν «στερέψει». Όσον αφορά τις δυνάμεις του στην Υεμένη, το ΙΚ δεν διαθέτει πλέον παρά λιγότερους από 500 άνδρες, έναντι 6.000 και πλέον της άλλης -αντίπαλής του- ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της Αλ Κάιντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER