Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 08:50

Η ΚΤ της Αργεντινής αύξησε το βασικό της επιτόκιο

Γράφτηκε από την
Η ΚΤ της Αργεντινής αύξησε το βασικό της επιτόκιο

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε τη Δευτέρα το κατευθυντήριο επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας, του πέσο, το οποίο απώλεσε άλλο ένα 2,83% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, με την υποχώρηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας να φθάνει αθροιστικά το 10% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στο Μπουένος Άιρες, το ένα δολάριο ανταλλασσόταν μετά το κλείσιμο της αγοράς συναλλάγματος με 30,72 πέσο-τη Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 πέσο. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας να «αναστείλει την πώληση δολαρίων» προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει σήμερα Τρίτη 500 εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.

Από την αρχή της χρονιάς η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του πέσο της Αργεντινής επιτάθηκε και η πτώση του έναντι του δολαρίου έχει φθάσει πλέον το 40% της αξίας του. Η πρώτη μεγάλη αύξηση του πυρετού γύρω από το αργεντίνικο νόμισμα είχε καταγραφεί αμέσως μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες το νόμισμα άλλης μιας αναδυόμενης οικονομίας, η τουρκική λίρα, επίσης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (έχει απολέσει το 40% της αξίας της μέσα σε τρεις μήνες).

Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες. Τη Δευτέρα το ΔΝΤ εξέφρασε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του στις αρχές της Αργεντινής και την πολιτικής τους να μειωθεί η παρακαταθήκη των βραχυπρόθεσμων τίτλων που εκδίδει η BCRA ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER