Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 09:00

«Πάγωσε» η πρόταση Ερντογάν για τετραμερή σύνοδο κορυφής

Γράφτηκε από την
«Πάγωσε» η πρόταση Ερντογάν για τετραμερή σύνοδο κορυφής

Η τετραμερής σύνοδος κορυφής για τη Συρία που είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να γίνει, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι σχεδιαζόταν να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας καθώς και του ιδίου την 7η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την κρίση στη Συρία.

Όμως η πηγή στο Ελιζέ δήλωσε ότι οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών αποφάσισαν ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής».

Η Γαλλία αξίωνε να υπάρξουν εγγυήσεις περί κατάπαυσης του πυρός και περί της προώθησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ατζέντα της συνόδου πριν δεσμευθεί να συμμετάσχει σε αυτήν, εξήγησε η πηγή.

Υπάρχει «πολύ σοβαρή απειλή» η κυβέρνηση της Συρίας να αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στην επαρχία Ιντλίμπ, το κυριότερο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών που απομένει στη συριακή επικράτεια, όπου έχουν επίσης καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι άμαχοι, σημείωσε η ίδια πηγή.

Θα υπάρξει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών τον Σεπτέμβριο αλλά σε διπλωματικό επίπεδο, συμπλήρωσε η πηγή στη γαλλική προεδρία.

Η Τουρκία, παρότι υποστηρίζει οργανώσεις σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, συντονίζεται με τη Ρωσία, τον κυριότερο στρατιωτικό υποστηρικτή της συριακής κυβέρνησης. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον της έναρξης επίθεσης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανάκτηση της επαρχίας Ιντλίμπ.

AΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER