Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 08:30

Αφγανιστάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ προτρέπει τους Ταλιμπάν να δεχθούν πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Γράφτηκε από την
Αφγανιστάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ προτρέπει τους Ταλιμπάν να δεχθούν πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με μια ανακοίνωσή του που εγκρίθηκε ομόφωνα, κάλεσε τη Δευτέρα τους Ταλιμπάν να δεσμευθούν να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, ο Άσραφ Γάνι.

Χαιρετίζοντας αυτή την πρόταση, που έκανε ο αφγανός πρόεδρος πριν από μία εβδομάδα, το ΣΑ «προέτρεψε» τους ισλαμιστές αντάρτες να την αποδεχθούν «χωρίς καθυστέρηση».

Με την ίδια ανακοίνωση, αξίωσε από τους Ταλιμπάν να «αποδεχθούν την προσφορά που έγινε τον Φεβρουάριο από την αφγανική κυβέρνηση να αρχίσουν άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς όρους ούτε απειλές για βιαιότητες», με σκοπό να καταλήξουν «σε μια οριστική πολιτική συμφωνία που θα οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη για τον πληθυσμό του Αφγανιστάν».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία που έχει η διεξαγωγή ειρηνικών, χωρίς αποκλεισμούς, αξιόπιστων, διαφανών βουλευτικών εκλογών την 20ή Οκτωβρίου και προεδρικών εκλογών την 20ή Απριλίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο, που καταδικάζει ταυτόχρονα τις πρόσφατες πολυαίμακτες επιθέσεις στην αφγανική επικράτεια.

Μια προσωρινή εκεχειρία κηρύχθηκε - και τηρήθηκε - από τα δύο μέρη τον Ιούνιο, ενόψει του τέλους του ραμαζανιού. Ήταν η πρώτη από το 2001 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία σπαράσσεται από έναν πόλεμο η τελευταία φάση του οποίου κρατάει 17 χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER