Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 15:20

Χιλή: Η εξόρυξη μεταλλευμάτων απειλεί τους παγετώνες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χιλή: Η εξόρυξη μεταλλευμάτων απειλεί τους παγετώνες

Η Χιλή διαθέτει το 82% του συνόλου των παγετώνων στην Λατινική Αμερική οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες: εκτός από την κλιματική αλλαγή, η σκόνη που προκαλεί η διαδικασία της εξόρυξης μεταλλευμάτων, σημαντικός πρωτογενής τομέας της χώρας, επιταχύνουν το λιώσιμό τους απειλώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου ύδατος στον κόσμο.

Αν και η σχέση αιτίας και αποτελέσματος εξακολουθεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί, σύμφωνα με τον καθηγητή κλιματολογίας Φαμπρίς Λαμπέρτ στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, η διαδικασία εξόρυξης αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τους περίπου 24.114 παγετώνες που βρίσκονται στη Χιλή.

«Η σκόνη που προκαλείται από τις εξορύξεις κάθεται πάνω στους πάγους. Η επιφάνειά τους τότε αρχίζει σταδιακά να γκριζάρει, τα σωματίδια απορροφούν την ηλιακή ενέργεια με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η ταχεία διαδικασία λιωσίματος των παγετώνων» εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ο Λαμπέρ. Διευκρινίζει μάλιστα οτι « η πλειοψηφία των παγετώνων στη Χιλή βρίσκονται γύρω από τις εγκαταστάσεις που γίνονται οι εξορύξεις».

Αντίθετη άποψη όμως εκφράζει ο πρόεδρος του συμβουλίου ανθρακωρύχων της Χιλής Χοακίν Βιλαρίνο ο οποίος υποστηρίζει οτι «πάνω από το 70% των δραστηριοτήτων των εξορύξων πραγματοποιείται σε ζώνες όπου δεν υπάρχουν παγετώνες. Σύμφωνα με τον Βιλαρίνο, η νομοθεσία της Χιλής προβλέπει μία «σημαντική προστασία όπου οι εταιρίες εξόρυξης εμποδίζονται να καταστρέφουν τους παγετώνες»

Οι επιστήμονες απαντούν οτι εκείνο που επείγει είναι ο ρεαλισμός. Επισημαίνουν τη επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευθούν οι παγετώνες χωρίς να καταστραφεί η βιομηχανία εξόρυξης, σημαντικός παράγοντας της οικονομίας της χώρας.

Χάρη στον τομέα της εξόρυξης η Χιλή συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού παγκοσμίως, με 5,6 εκατ. τόνους ετησίως.

Το 2014 συντάχθηκε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση ορισμένων επικίνδυνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων κοντά στους παγετώνες. Μετά από διάφορες αλλαγές, το νομοσχέδιο έχασε την αρχική του μορφή μέχρι που η δεξιά κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα αποφάσισε να το «θάψει» οριστικά τον περασμένο Ιούνιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER