Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 15:51

Αυξάνεται η απομόνωση του Εμανουέλ Μακρόν

Γράφτηκε από την
Αυξάνεται η απομόνωση του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε αυτή την εβδομάδα κάτι παραπάνω από έναν δημοφιλή υπουργό. Εχασε έναν ισχυρό σύμμαχο στη μάχη του για τις ευρωεκλογές του 2019.

Η ξαφνική παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό δείχνει πόσο δύσκολο είναι να συγκροτήσει ο Μακρόν μια κεντρώα συμμαχία στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και στη Γαλλία. Παρόλο που ο Ιλό υπογράμμισε τον βαθύ θαυμασμό του για τον γάλλο πρόεδρο, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τον βηματισμό του περιβαλλοντικού του προγράμματος.

«Στη Γαλλία κάνουμε περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε, ανακοινώνοντας σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση την παραίτησή του. «Δεν θέλω να λέω άλλα ψέματα. Δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει πως δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα».

Η αποχώρηση του Ιλό αποτυπώνει τον προβληματικό χαρακτήρα της προσέγγισης «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» που ακολουθεί ο πρόεδρος Μακρόν, με αποτέλεσμα να δέχεται επιθέσεις και από τις δύο πλευρές. Ο γάλλος πρόεδρος, που φιλοξένησε τον περασμένο Δεκέμβριο την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα και λάνσαρε το σύνθημα «Να κάνουμε πάλι τη γη μεγάλη», υποστηρίζει οικολογικά μέτρα όπως η ματαίωση της κατασκευής ενός αεροδρομίου, η απαγόρευση της εκμετάλλευσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων και η δέσμευση να σταματήσει η χρησιμοποίηση άνθρακα μέχρι το 2022.

Αυτά τα μέτρα όμως δεν είναι αρκετά για ακτιβιστές όπως ο Ιλό. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μετά τη διάσκεψη για το κλίμα, και ενώ οι εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή επιδεινώνονται καθημερινά, το θέμα του περιβάλλοντος εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χαμηλές προτεραιότητές μας», τόνισε.

Η απώλεια του Ιλό περιπλέκει την προσπάθεια του Μακρόν να συγκροτήσει μια πανευρωπαϊκή λίστα για τη μάχη του 2019. Ενώ οι θέσεις του υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εξουσιών απομακρύνουν τους πιθανούς συμμάχους του στα δεξιά, οι φιλελεύθερες οικονομικές του μεταρρυθμίσεις συναντούν αντιδράσεις και στα αριστερά του.

«Ηταν ήδη πολύπλοκο, και θα γίνει ακόμη περισσότερο», λέει ο Μπρινό Κοτρές από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CEVIPOF. Μετά την παραίτηση του Ιλό, η προσπάθεια του Μακρόν να κινητοποιήσει οικολόγους, σκληρούς οικονομολόγους και φεμινίστριες θα γίνει πιο δύσκολη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ η «Ανυπότακτη Γαλλία» έχει ήδη συγκροτήσει τη λίστα «Τώρα, ο Λαός» σε έξι χώρες της ΕΕ, ο Μακρόν έχει πετύχει να συμμαχήσει μόνο με τους Ciudadanos της Ισπανίας. Αλλοι πιθανοί σύμμαχοι, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, θέτουν το περιβάλλον στις ύψιστες προτεραιότητές τους.

Το επιτελείο του Μακρόν επιμένει ότι η αποχώρηση του Ιλό δεν επηρεάζει την απήχηση του γάλλου προέδρου στην Ευρώπη. «Οι φιλοδοξίες μας παραμένουν οι ίδιες», λένε.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν εκμεταλλεύτηκαν πάντως την ευκαιρία για να υποστηρίξουν ότι η συμμαχία του τρίζει. «Καταλαβαίνω γιατί ο Ιλό αισθάνεται προδομένος, όπως άλλωστε και πολλοί Γάλλοι, μετά τη μη τήρηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί», δήλωσε ο Λοράν Βοκιέζ, πρόεδρος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών. «Η παραίτηση του Νικολά Ιλό αποτελεί ψήφο μομφής στον Μακρόν», τόνισε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας. «Ο μακρονισμός αρχίζει να αποσυντίθεται».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αριστερά κόμματα εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν να ασχοληθεί σοβαρά με το περιβάλλον. «Η παραίτηση του Νικολά Ιλό αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση στον τομέα της οικολογίας», δήλωσε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό.

Ο ίδιος ο Ιλό πάντως, που είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ως «ειδικός απεσταλμένος για την προστασία του πλανήτη» και εντάχθηκε στην κυβέρνηση Μακρόν τον Μάιο του 2017, δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην προκαλέσει πρόβλημα στο κίνημα «Δημοκρατία Μπροστά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER