Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 17:04

Ουκρανία: Δολοφόνησαν τον πολέμαρχο των φιλορώσων - Απειλεί με πόλεμο η Μόσχα

Γράφτηκε από την
Ουκρανία: Δολοφόνησαν τον πολέμαρχο των φιλορώσων - Απειλεί με πόλεμο η Μόσχα

Εκτός του Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, πολλοί στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές των αυτονομιστών κάθε φορά επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης των φιλορωσικών αποσχιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε καφέ στο κέντρο του Ντόνετσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX.
Επιβεβαιώνοντας την είδηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «έχει κάθε λόγο να εκτιμά ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Κίεβο έχει αποφασίσει να εμπλακεί «σε μια αιματηρή διένεξη».
Από την πλευρά τους οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας αποδίδουν τη δολοφονία Ζαχαρτσένκο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των «τρομοκρατών και των Ρώσων προστατών τους».
Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της περιοχής Αλεξάντερ Τιμοφέγιεφ.
Πρώην ηλεκτρολόγος στα ορυχέια και στη συνέχεια επιχειρηματίας, ο 42χρονος Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο έγινε πολέμαρχος από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό, που προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων από την έναρξή της το 2014.
Τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εξελέγη πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ με περισσότερο από το 81% των ψήφων. Οι πολέμιοί του δήλωναν ότι ο Ζαχαρτσένκο ήταν η επιλογή της Μόσχας.
Εκτός του Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, πολλοί στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές των αυτονομιστών κάθε φορά επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Τον Φεβρουάριο 2017, ο Μιχαήλ Τόλστιχ, πολέμαρχος γνωστός με τον προσωνύμιο Guivi σκοτώθηκε σε έκρηξη στο αρχηγείο του στο Ντονιέτσκ.
Τον Οκτώβριο 2016 ο πολέμαρχος Αρσένι Παβλόφ, γνωστότερος ως Motorola σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ του κτιρίου του.
Το 2015, οι κοζάκοι πολέμαρχοι Πάβελ Ντέμποφ και Αλεξάντρ Μπέντνοφ ή Batman, φιλορώσοι, αλλά σε σύγκρουση με τις αρχές των αυτονομιστών, σκοτώθηκαν ο ένας σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ο άλλος σε ενέδρα. Ο στρατιωτικός διοικητής Αλεξέι Μοζγκοβόι σκοτώθηκε επίσης το 2015 σε ενέδρα.
Οι εσωτερικές έριδες στις τάξεις των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας έχουν συχνά οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών φατριών.
Πολλά μέλη της ηγεσίας των αυτονομιστών έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λέγοντας ότι φοβούνταν για την ζωή τους, όταν σύντορφοί τους στράφηκαν εναντίον τους.
Τους τελευταίους μήνες υπήρχε έντονη φημολογία ότι η Μόσχα αποφάσισε να θέσει στο περιθώριο των Ζαχαρτσένκο.
Τα συλληπητήρια του για τη δολοφονάι Ζαχαρτσένκο εξέφρασε ο Ρώσος πρόδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Προσωρινός διάδοχός του αναμένεται να αναλάβει ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της Βουλής των αποσχιστών. και εκδηλωνται με ανεξιχνίαστες δολοφονίες και εξοστρακισμούς ηγετικών φυσιογνωμιών του κινήματος.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER