Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 10:00

Υπέρ της απόσχισης από τη Βρετανία οι Σκωτσέζοι λόγω Brexit

Γράφτηκε από την
Υπέρ της απόσχισης από τη Βρετανία οι Σκωτσέζοι λόγω Brexit

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταστρέφει την κοινή γνώμη στη Σκωτία υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει μια νέα δημοσκόπηση.

Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί εναντίον της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του 2014. Όμως το κατοπινό δημοψήφισμα στο οποίο οι περισσότεροι πολίτες της Βρετανίας τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ αναζωπύρωσε τον διάλογο αναφορικά με το πιο μακροπρόθεσμο μέλλον της Σκωτίας, που αποτελεί μια από τις τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο δημοψήφισμα του 2016, η μεγάλη πλειοψηφία των Σκωτσέζων τάχθηκε εναντίον της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι στην υπόλοιπη χώρα τάχθηκαν υπέρ του Brexit. Το διαζύγιο Λονδίνου-Βρυξελλών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί την 29η Μαρτίου 2019.

Η δημοσκόπηση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, κατέγραψε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προγραμματίζεται, το 47% των Σκωτσέζων θα τασσόταν υπέρ της ανεξαρτησίας στην περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα για το μέλλον της επαρχίας. Το 43% είπε ότι θα τασσόταν εναντίον της ανεξαρτησίας και ένα 10% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά πώς θα ψήφιζε.

Αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ και διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, η δημοσκόπηση καταγράφει αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα, με το 43% υπέρ της ανεξαρτησίας και το 47% εναντίον.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Deltapoll σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.022 Σκωτσέζων ψηφοφόρων. Παραγγέλθηκε από την οργάνωση Best for Britain, που προτρέπει το Λονδίνο να επιδιώξει η χώρα να παραμείνει εντός της ΕΕ ή να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Ευρώπη.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το δημοψήφισμα του 2014 έκλεισε το ζήτημα.


NEWSLETTER