Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 09:30

Τουλάχιστον 14 νεκροί από χολέρα σε πολιτεία της βορειοανατολικής Νιγηρίας

Γράφτηκε από την
Τουλάχιστον 14 νεκροί από χολέρα σε πολιτεία της βορειοανατολικής Νιγηρίας

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιδημίας χολέρας, ενώ άλλοι σχεδόν 400 άνθρωποι οι οποίοι πιστεύεται πως μολύνθηκαν εισήχθησαν σε νοσοκομεία την τρέχουσα εβδομάδα στη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Την είδηση ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Πολιτείας αυτής, η οποία είναι αντιμέτωπη με μαζικές μετακινήσεις εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών εξαιτίας της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

«Ως την 5η Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 380 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 14 θάνατοι», διευκρίνισε ο Χαρούνα Μσέλια σε ανακοίνωσή του.

Τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στους καταυλισμούς εκτοπισμένων Μαντινάτου και Ελμίσκιν στη Μαϊντουγκούρι, ενώ τα περισσότερα άλλα θύματα καταγράφηκαν σε προάστια της πολιτειακής πρωτεύουσας, συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες για να περιοριστεί η επιδημία, η οποία έχει εξαπλωθεί σε άλλες έξι περιοχές της Πολιτείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στρατολόγησε περίπου 200 εθελοντές προκειμένου να αναζητήσουν πόρτα-πόρτα ύποπτα κρούσματα ώστε «να εξασφαλιστεί ότι η εξάπλωση (της ασθένειας) θα ανασχεθεί σε χρόνο-ρεκόρ», τόνισε ο Χαρούνα Μσέλια. «Θα χρειαστούν περισσότερα κέντρα νοσηλείας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται», πρόσθεσε.

Η Μαϊντουγκούρι βιώνει τους τελευταίους μήνες νέα μεγάλη αύξηση των αφίξεων εκτοπισμένων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τη δράση της Μπόκο Χαράμ.

Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις του στρατού για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 και πλέον ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους από το 2009. Κατά εκτιμήσεις ΜΚΟ, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια Νιγηριανοί χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο του 2017 σε μια ακόμα επιδημία χολέρας σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Μαϊντουγκούρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER