Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 09:30

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ανόβερο

Γράφτηκε από την
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ανόβερο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά το Σάββατο στο Ανόβερο, στη βόρεια Γερμανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις σχεδίου νόμου που προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία της Κάτω Σαξονίας ευρύτερες εξουσίες για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην κινητοποίηση πήραν μέρος περίπου 8.300 άνθρωποι, οι διοργανωτές της όμως διαβεβαίωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 15.000. Στη διαδήλωση είχαν καλέσει 120 πολιτικές οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου δίνει στην αστυνομία τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρεί ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια έως και για 74 ημέρες. Εναλλακτικά, δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να επιβάλλουν σε υπόπτους να φορούν συσκευές εντοπισμού στους αστραγάλους.

Άλλη μια διάταξη του σχεδίου νόμου προβλέπει τη χρήση προγραμμάτων κυβερνοκατασκοπείας από τις αρχές για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση απειλών.

Οι επικριτές του σχεδίου νόμου λένε ότι η εκχώρηση τέτοιων εξουσιών στην αστυνομία αποτελεί μια μείζονα επίθεση στις ατομικές και τις πολιτικές ελευθερίες και απαιτούν από τους τοπικούς βουλευτές να αποσύρουν ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Παρόμοια μέτρα συμπεριλαμβάνονται σε νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα στη Βαυαρία. Επικριτές του λένε πως δίνει στην αστυνομία υπερβολικά ευρείες εξουσίες, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER