Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 10:30

Τρεις Κούρδοι εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στο Ιράν

Γράφτηκε από την
Τρεις Κούρδοι εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στο Ιράν

Στην αγχόνη οδηγήθηκαν τρεις Κούρδοι αυτονομιστές σε φυλακή του Ιράν το Σάββατο. Κατηγορούνταν πως ανήκαν στην εκτός νόμου κουρδική οργάνωση Κουμάλα, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές του Ιράν, και ότι διέπραξαν επιθέσεις το 2009 και το 2017.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο φέρονται να είχαν διαπράξει επίθεση στην πόλη Μαριβάν τον Ιούλιο του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ο γιος ενός ιμάμη, και ο τρίτος επίθεση με στόχο άνδρες των σωμάτων ασφαλείας τον Ιούνιο του 2017 στη Σαναντάτζ.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι και οι τρεις μειονοτικοί είχαν ομολογήσει, αλλά υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, κατήγγειλαν ότι οι ομολογίες τους αποσπάστηκαν με βασανιστήρια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τα πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mizan.

Η διεθνής κατακραυγή είχε καθυστερήσει τις εκτελέσεις τους επανειλημμένα. Την Παρασκευή, δύο ειδικοί επιτετραμμένοι του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απευθύνει έκκληση στην Τεχεράνη να ακυρώσει τις εκτελέσεις, τονίζοντας πως οι δίκες των τριών δεν ήταν δίκαιες.

Στο Ιράν καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες εκτελέσεων στον πλανήτη. Σύμφωνα με το Διεθνή Αμνηστία, το 51% των εκτελέσεων θανατοποινιτών το 2017 έγινε στην Ισλαμική Δημοκρατία.


NEWSLETTER