Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 08:50

Έντεκα χώρες της Ομάδας της Λίμα απέρριψαν κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Γράφτηκε από την
Έντεκα χώρες της Ομάδας της Λίμα απέρριψαν κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ή οποιαδήποτε χρήση βίας, απέρριψαν έντεκα χώρες, που απαρτίζουν τη λεγόμενη Ομάδα της Λίμα.

Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού, και η Αγία Λουκία, «εξέφρασαν ανησυχία και απέρριψαν κάθε προσέγγιση που περιλαμβάνει στρατιωτική επέμβαση, χρήση βίας, ή απειλή χρήσης βίας στη Βενεζουέλα», ανακοίνωσε το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο γ.γ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, είχε δηλώσει πως δεν πρέπει να αποκλειστεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο, την οποία κατηγόρησε για τη σοβαρή οικονομική, ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Η Ομάδα της Λίμα, στην οποία επίσης συμμετέχουν ο Καναδάς, η Κολομβία και η Γουιάνα, δημιουργήθηκε το 2017 για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Βενεζουέλα.

Οι έντεκα χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσµευσή τους για «την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και να ξεπεραστεί η σοβαρή κρίση με μια ειρηνευτική και διαπραγματεύσιμη λύση».

Προέτρεψαν την κυβέρνηση Μαδούρο να «τερματίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να σεβαστεί την αυτονομία των αρχών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER