Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 16:06

Τουρκική λίρα: Παγκόσμιος θυμός για τον εμμονικό Ερντογάν

Γράφτηκε από την
Τουρκική λίρα: Παγκόσμιος θυμός για τον εμμονικό Ερντογάν

Ποια είναι τα συναισθήματα της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα της τουρκικής λίρας.

Tα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και πότε κορυφώθηκε η κάλυψη στην ατζέντα των πρακτορείων. Δείτε γραφήματα του Fighthoax.
Ήταν 28 Μαΐου όταν ο τούρκος πρόεδρος απευθυνόταν στο κοινό του λέγοντας: "Αδέλφια μου, που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας. Πηγαίνετε και μετατρέψτε τα σε λίρα. Θα εμποδίσουμε αυτό το παιχνίδι μαζί". Κατά την προεκλογική περίοδο, η λίρα χτυπήθηκε 4,92 έναντι του δολαρίου στις 23 Μαΐου, πριν περιορίσει κάπως τις απώλειές της με έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας.
Η Άγκυρα μιλούσε για "συνωμοσία των ξένων δυνάμεων" εναντίον της χώρας. Στο παρασκήνιο οι εξοπλισμοί της Τουρκίας από τη Ρωσία και η διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ.
Την 1η Ιουνίου, ο Τραμπ έκανε πράξη τη δέσμευσή του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωναν την επιβολή επέβαλαν κυρώσεων κατά της Τουρκίας με αφορμή τη φυλάκιση του Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον, με τη λίρα να κατρακυλά έναντι του δολαρίου. Οι κυρώσεις συνδυάστηκαν με πάγωμα της παράδοσης των F-35 και με υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της λίρας από τους οίκους Standard & Poor's και Moody's. Στη συνέχεια είχαμε τα αντίποινα Ερντογάν και την άρνηση αποφυλάκισης του πάστορα Μπράνσον.
Ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο τούρκος πρόεδρος δήλωνε στις 13 Σεπτέμβρη πως κανείς δεν πρέπει να κάνει συναλλαγές σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και εισαγωγείς. Νωρίτερα αποφάσισε ότι οι πωλήσεις και οι μισθώσεις ακινήτων θα γίνονται σε λίρες, θέτοντας τέλος στις σχετικές συμφωνίες σε ξένο νόμισμα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα στον μήνα Αύγουστο η τουρκική λίρα έγινε νούμερο ένα θέμα παγκοσμίως στα ενημερωτικά portal.
Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER