Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 10:30

Τζ. Μπορέλ: Ο Τραμπ είχε προτείνει να κατασκευάσει η Ισπανία τείχος στα σύνορά της με τη Σαχάρα

Γράφτηκε από την
Τζ. Μπορέλ: Ο Τραμπ είχε προτείνει να κατασκευάσει η Ισπανία τείχος στα σύνορά της με τη Σαχάρα

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζουζέπ Μπορέλ αποκάλυψε χθες την δραστική συνταγή που του εκμυστηρεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να σταματήσει η άφιξη παράνομων μεταναστών στην Ισπανία: «Να χτίσετε ένα τείχος στη Σαχάρα», συνέστησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ισπανό συνομιλητή του, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού.

Η πρόταση του Τραμπ περιγράφει εύγλωττα την άποψή του, αλλά και την στρατηγική που προώθησε έμπρακτα για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό: την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα των δύο χωρών, τα έξοδα του οποίου θα πληρώσουν οι μεξικανικές αρχές. Όπως αποσαφήνισε ο Μπορέλ, μιλώντας σε φόρουμ στη Μαδρίτη, η απάντησή του ήταν πως ο ίδιος είναι σε κάθε περίπτωση αρνητικός σε μία τέτοια λύση.

Χωρίς ο ίδιος να διευκρινίσει ποια ήταν η συνάντηση, που στάθηκε αφορμή για να συνομιλήσει με τον Τραμπ, ο Μπορέλ με αδρό τρόπο περιέγραψε τον κυνισμό με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα: «Τα σύνορά σας με τη Σαχάρα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας με το Μεξικό», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ απέναντι στον σκεπτικισμό της ισπανικής αντιπροσωπείας, η οποία του εξήγησε ότι αντιθέτως τα σύνορά τους είναι πολύ πιο εκτενή. Ο Ισπανός υπουργός διηγήθηκε την ανέκδοτη τούτη ιστορία κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργάνωσε το Club Siglo XXI στη Μαδρίτη. Διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ο διάλογος τούτος ενδέχεται να διαμείφθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπορέλ στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουνίου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του βασιληά της Ισπανίας στον Λευκό Οίκο.

Εξόν από το επεισόδιο με τον Τράμπ, ο Μπορέλ εξάλλου προσέφερε μια μάλλον ζοφερή διάγνωση για το ακανθώδες ζήτημα και τον διάλογο για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. «Το οικονομικό πρόβλημα, θέλετε καλά, θέλετε κακά, το λύσαμε στο τέλος. Το μεταναστευτικό πάλι όχι, διότι αυτό δεν λύνεται με χρήματα και είναι πλήρως συναισθηματικό ζήτημα. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι δομημένες με τέτοιον τρόπο ώστε να δύνανται να απορροφούν περισσότερο από ένα ορισμένο ποσοστό μεταναστών, ειδικά εάν πρόκειται για μουσουλμάνους», είπε σκληρά.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής πιο πολιτισμένων μεθόδων από εκείνες που εφαρμόζει η Ιταλία για την επίλυση της εισροής μεταναστών στις ακτές της νότιας Ευρώπης. «Δεν θα το επιλύσουμε με τον τρόπο του Σαλβίνι», προειδοποίησε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στις ακραίες αποφάσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών να απαγορεύσει τον κατάπλου πλοίων με μετανάστες στα λιμάνια της χώρας του. Ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι το επεισόδιο του πλοίου Aquarius, που την πρώτη φορά είχε υποδεχθεί σε λιμένα της η Ισπανία (που αρνήθηκε ωστόσο να το δεχθεί τη δεύτερη φορά) δεν αποτελεί μια διαρκή λύση.

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε με επικριτικό τρόπο για εκείνους τους πολιτικούς που υπερασπίζονται τη σύσταση ενός «υποθετικού σχεδίου Μάρσαλ» για την Αφρική, καθώς τα ποσά που διατίθενται σήμερα για την ανάπτυξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών είναι πολύ χαμηλότερα από τα κονδύλια που εκταμίευσαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Γηραιάς Ηπείρου μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ώρα μάλιστα, όπως προειδοποιησε ο ίδιος, που η Κίνα έχει εκταμιεύσει περίπου 60 δισεκ.δολάρια (περίπου 51.7 δισεκ. ευρώ) για να επενδύσει σε έργα υποδομών στην αφρικανική ήπειρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER