Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 09:50

Ερντογάν: Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη του Αμερικανού πάστορα

Γράφτηκε από την
Ερντογάν: Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη του Αμερικανού πάστορα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσουν τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι τα δικαστήρια κι όχι οι πολιτικοί θα αποφασίσουν την τύχη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία, καθώς οι προσπάθειες ειρήνευσης είναι αδύνατες με την παραμονή του.

Ο Ερντογάν, δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι επηρεάζει τη νομισματική πολιτική της.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δε συνδέεται με τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον κι ότι οι οικονομικές δυσκολίες έχουν υπερτονιστεί.

Κατά της αύξησης των επιτοκίων

Επιπλέον, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία, αποτελεί ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη.

Παράλληλα, είπε ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της Τουρκίας, είναι κατά της αύξησης των επιτοκίων, καθώς είναι ενδεχόμενο η αύξηση αυτή, να τρομάξει και να απομακρύνει τους επενδυτές.

Αισιόδοξος για την επίσκεψή του στην Γερμανία

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Γερμανία θα αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα αυξήσει τον όγκο της εμπορικής συνεργασίας.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Συρία, υποστήριξε ότι οι «ακραίες» ομάδες έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην περιοχή του Ιντλίμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER