Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 08:40

Χ. Μάας: Η Γερμανία έχει «τους ίδιους στόχους» με τις ΗΠΑ όσον αφορά το Ιράν

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χ. Μάας: Η Γερμανία έχει «τους ίδιους στόχους» με τις ΗΠΑ όσον αφορά το Ιράν

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ μοιράζονται «τους ίδιους στόχους» ως προς το Ιράν, όμως αποκλίνουν στις μεθόδους, διαβεβαίωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Σε τελευταία ανάλυση, έχουμε τους ίδιους στόχους όσον αφορά το Ιράν», είπε ο Μάας στον Τύπο έπειτα από μια συνάντηση διάρκειας σχεδόν μίας ώρας με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Μολονότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, θέλουμε στενή συνεργασία», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε τον Μάιο από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη, επικρίνοντας το ότι είναι κατ' αυτήν υπερβολικά ελαστική και δεν συμπεριέλαβε το ιρανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και τον ρόλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, τον οποίο χαρακτηρίζει «αποσταθεροποιητικό».

Η Ουάσινγκτον επαναφέρει σε ισχύ κατά φάσεις όλες τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ). Τα άλλα μέρη της συμφωνίας, αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) αποδοκίμασαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και προσπαθούν να διατηρήσουν σε ισχύ πάση θυσία τη συμφωνία του 2015, που είναι το μόνο μέσο, κατά τη δική τους άποψη, για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Εάν το Ιράν αθετήσει τις υποσχέσεις του και αρχίσει ένα πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, «αυτό θα δημιουργήσει κίνδυνο ένοπλης σύρραξης στην περιοχή», προειδοποίησε ο Χάικο Μάας, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER