Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 12:00

Βενεζουέλα: Εκατοντάδες στην κηδεία του Φερνάντο Αλμπάν

Γράφτηκε από την
Βενεζουέλα: Εκατοντάδες στην κηδεία του Φερνάντο Αλμπάν

Με σημαίες της Βενεζουέλας, πανό και συνθήματα με τα οποία ζητούσαν "δικαιοσύνη" εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες για την κηδεία του αντιπολιτευόμενου Φερνάντο Αλμπάν, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Οι αρχές δηλώνουν ότι αυτοκτόνησε, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι δολοφονήθηκε.

Η σορός του 52χρονου δημοτικού αυτού συμβούλου ενός διοικητικού διαμερίσματος του Καράκας, προγραμματιζόταν να ενταφιαστεί σε κοιμητήριο στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, την ώρα που πλήθαιναν τα αιτήματα --με πρώτο τον ΟΗΕ, ενώ ακολούθησαν η ΕΕ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κράτων-- για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατό του, ο οποίος κρίνεται "ύποπτος" από τη διεθνή κοινότητα.

Στο κεντρικό πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας έγινε αγρυπνία στη μνήμη του, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινούσε η νεκρώσιμη πομπή η οποία θα διένυε αρκετά χιλιόμετρα προτού φτάσει στο κοιμητήριο.

"Η δικτατορία του Μαδούρο είναι 'θάνατος'", αναφερόταν σε πανό που κρατούσε ένας νεαρός άνδρας. "Δικαιοσύνη!", φώναζε ένας άλλος.

Ο Φερνάντο Αλμπάν φυλακίστηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της υπόθεσης της φερόμενης επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον Αύγουστο. Τη Δευτέρα "ζήτησε να πάει στην τουαλέτα και μόλις πήγε, έπεσε στο κενό από τον δέκατο όροφο", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σαάμπ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα γίνει "πλήρης έρευνα" για τον θάνατό του.

Χθες, Τετάρτη, ο Τάρεκ Ουίλιαμ Σαάμπ, προσκείμενος στην κυβέρνηση, απέκλεισε ξανά την υπόθεση της δολοφονίας.

"Πέθανε εξαιτίας χτυπήματος που συνδέεται με πτώση δεν υπάρχουν στοιχεία για κακομεταχείριση που να προηγήθηκε της πτώσης", δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος ανέγνωσε αποσπάσματα από την ιατροδικαστική έκθεση.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες "την ανάμειξη" της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο στον θάνατο του Αλμπάν.

"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ανάμειξη του καθεστώτος του Μαδούρο στον θάνατο του δημοτικού συμβούλου που ανήκε στην αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα Φερνάντο Αλμπάν", αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο δημοτικός αυτός σύμβουλος διοικητικού διαμερίσματος του Καράκας είχε συλληφθεί την Παρασκευή με την κατηγορία ότι μετείχε στην φερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά στις 4 Αυγούστου, την ώρα που ο Μαδούρο εκφωνούσε ομιλία στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης.

Η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια σκηνοθετημένη ενέργεια, αμφισβητεί την εκδοχή της "επίθεσης" όπως την ονομάζουν οι αρχές. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία στρατιωτικοί, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal υπολογίζει σε περίπου 236 τους πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER