Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 08:31

Der Spiegel: Η Τουρκία διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τη δολοφονία του Κασόγκι

Γράφτηκε από την

Η τουρκική κυβέρνηση διαθετει ηχητικά και οπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν-σύμφωνα με την «Washington Post» και τους «New York Times»- ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις υποψίες που στρέφονται κατά της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την «Washington Post» και τους «New York Times», υπάρχουν ηχητικά και οπτικά στοιχεία που φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε πριν από δυόμισι εβδομάδες στο σαουδαραβικό προξενείο, στην Κωνσταντινούπολη. Η «Washington Post» έγραψε ότι το ρεπορτάζ της, βασίζεται σε πληροφορίες από Τούρκους και Αμερικανούς αξιωματούχους, η δε «New York Times» αναφέρονται σε δύο ανώνυμες πηγές, οι οποίες ενημερώθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους.

Η «Washington Post» σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά φοβάται να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες, ώστε να μην αποκαλύψει πώς κατασκοπεύονται ξένες χώρες. Επομένως, δεν ειναι σαφές και σε ποιο βαθμό οι αμερικανικές αρχές, έχουν τη δυνατότητα να δουν οι ίδιες τις «υποτιθέμενες» αποδείξεις. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαίωσε αξιωματούχους των ΗΠΑ, ότι έχει καταγράψει ηχητικά στοιχεία, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη δολοφονία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ηχητικά ντοκουμέντα, καταγράφουν ότι ο Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε». Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το πτώμα του δημοσιογράφου στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Οι «New York Times», επικαλούνται τουρκικές πηγές ασφαλείας και αναφέρουν επίσης ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε, η σορός του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε μέσα σε βαλίτσες έξω από το κτίριο. Ο Κασόγκι είχε εισέλθει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου για να πάρει κάποια χαρτιά για το γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του. Από τότε, ο 59χρονος δημοσιογράφος δεν εχει δωσει σημεία ζωής.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την κατηγορία ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα της υπόθεσης. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία. Η υπόθεση «σε όλες τις πτυχές της» με μια κοινή ομάδα δράσης θα φωτιστεί και θα διευκρινιστεί, δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.
ΑΠΕ - ΜΠΕ