Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 11:20

Κρίσιμη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Γράφτηκε από την
Κρίσιμη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί στο μπούλινγκ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πιέσει για μία σούπερ συμφωνία ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο εκείνης που συνδέει την ΕΕ με το Καναδά, γράφει στην εβδομαδιαία του στήλη στην εφημερίδα Telegraph ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ενωση, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit έχουν φθάσει σε «κρίσιμο σημείο» και ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να αλλάξει ρότα.

Παράλληλα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) εντείνει την πίεση επί της κυβέρνησης και από την πλευρά του, ανακοινώνοντας ότι πλέον θεωρεί ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «πιθανόν αναπόφευκτο».

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, οι τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου δεν κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής με θέμα το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως τον πιθανότερο να αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι, γράφει στο σημερινό του άρθρο: «Ερχεται μία στιγμή που πρέπει να υψώσεις το ανάστημά σου απέναντι στο μπούλινγκ. Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια αδίστακτου εκφοβισμού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να αντισταθεί», γράφει εντείνοντας την πίεση των ακραιφνών υποστηρικτών του Brexit προς την πρωθυπουργό για να εγκαταλείψει το σχέδιό της για την έξοδο.

«Υπάρχει καλύτερο...Είναι το «Super Canada» μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στον πυρήνα μίας βαθιάς και ειδικής σύμπραξης. Είναι το σωστό και για τις δύο πλευρές και είναι η ώρα να την επιδιώξουμε».

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων βρέθηκε σε αδιέξοδο ως προς την διευθέτηση (backstop) που προτείνεται για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, για να προληφθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρια Ιρλανδία, και σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να φθάσουν σε κοινό τόπο σχετικά με την πρότασή του σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην οικονομική ζώνη της Ενωσης, την ώρα που το Λονδίνο απορρίπτει την εγκαθίδρυση οποιωνδήποτε εμπορικών ελέγχων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία.

Οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit σαν τον Τζόνσον φοβούνται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμφωνήσει ένα backstop χωρίς χρονικό περιορισμό που θα διατηρήσει την χώρα στην τελωνειακή ένωση επ΄αόριστον, ενώ η Μέι επιμένει ότι οι τελωνειακές διευθετήσεις που περιλαμβάνονται στο σενάριο του backstop πρέπει να είναι προσωρινές, όμως η Ενωση έχει αρνηθεί να ορίσει καταληκτική ημερομηνία μέχρι στιγμής.

«Αποπειρώμενη να αλλάξει τις συνταγματικές ρυθμίσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ μάς συμπεριφέρεται με απροκάλυπτη περιφρόνηση», γράφει ο Τζόνσον.

«Είναι καιρός να πετάξουμε το backstop και να συμφωνήσουμε απλώς το προφανές- ότι κανείς δεν θέλει νέους ελέγχους στα βορειοϊρλανδικά σύνορα και ούτε υπάρχει κανείς που να τα χρειάζεται». 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από τις ψήφους του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, θεωρεί ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «πιθανόν αναπόφευκτο».

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και με δεδομένο ότι έχουν βάλει την Μέι στην γωνία, δεν βλέπω να υπάρχει συμφωνία που θα μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του DUP στην Belfast News Letter. «Κατά συνέπεια είναι πιθανώς αναπόφευκτο να καταλήξουμε σε σενάριο χωρίς συμφωνία». 

Ασκώντας πίεση προς τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χάντ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι η υπογραφή μίας συμφωνίας για το Brexit είναι κρίσιμη «για την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Μία συμφωνία είναι ουσιαστική για την ασφάλειά μας διότι οι οικονομικές μας σχέσεις βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ζωτικών συνεργασιών, των συμμαχιών που έχουμε με τους φίλους μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο Τζέρεμι Χαντ συμμετέχει σήμερα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Πρόθεσή του να προωθήσει την αναγκαιότητα μία «στενής συνεργασίας» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για να οχυρωθούμε συλλογικά κατά των «νέων παγκόσμιων απειλών, όπως η μετανάστευση ή οι κυβερνοεπιθέσεις», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι κρίσιμη για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους ευρωπαίους εταίρους του. Το Brexit βρίσκεται στο μενού του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια του οποίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «θα παρουσιάσει την πρότασή της για την συμφωνία με την ΕΕ, εξηγεί το Φόρεϊν Οφις.

Αυτή η σύνοδος κορυφής μπορεί να είναι αποφασιστική για την διευθέτηση των όρων του διαζυγίου. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για να σημάνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμερα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Όμως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «σημαντική πρόοδος» είναι ακόμη ανάγκη να γίνει και ότι μία νέα σύνοδος κορυφής μπορεί να πρέπει να συγκληθεί τον Νοέμβριο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER