Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 17:42

Μεξικανός πρόεδρος: Το καραβάνι των μεταναστών θα δυσκολευθεί να φτάσει στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Μεξικανός πρόεδρος: Το καραβάνι των μεταναστών θα δυσκολευθεί να φτάσει στις ΗΠΑ

Ένα καραβάνι με χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται μέσω του Μεξικού στις ΗΠΑ θα «δυσκολευθεί» να φτάσει στον προορισμό του, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Μόνο περίπου 1.000 από τους 7.500 ανθρώπους που εκτιμάται ότι συμμετέχουν στο καραβάνι έχουν εισακούσει την έκκληση του Μεξικού να ζητήσουν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα στη χώρα. Η άρνησή τους να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους θα καταστήσει δύσκολη την προσπάθειά τους είτε να φτάσουν στις ΗΠΑ είτε να μείνουν στο Μεξικό, εξήγησε ο Πένια Νιέτο.

Πολλοί μετανάστες δεν μπαίνουν στον κόπο να ξεκινήσουν τη διαδικασία, διότι διαρκεί μήνες και οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Μεξικό.

Οι πιθανότητες το καραβάνι να φτάσει στις ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά μικρές», επεσήμανε από την πλευρά του και ο Μεξικανό υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε.

Ο Πένια Νιέτο και ο Ναβαρέτε έκαναν αυτές τις δηλώσεις αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε για την επικείμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του καραβανιού.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα εναντίον της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Σαλβαδόρ επειδή δεν κατάφεραν να σταματήσουν νωρίς το καραβάνι.

Την ίδια ώρα οι μετανάστες, που ξεκίνησαν από τη βόρεια Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου, συνέχισαν το ταξίδι τους προς βορρά αφού πέρασαν μια νύκτα στην Ταπατσούλα, μια πόλη στο νοτιοδυτικό Μεξικό.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι η αστυνομία και ο στρατός του Μεξικού δεν είναι σε θέση να σταματήσουν το καραβάνι που κατευθύνεται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

«Εγκληματίες και άγνωστοι Μεσανατολίτες έχουν αναμειχθεί σε αυτό. Έχω ενημερώσει τη συνοριοφυλακή και τον στρατό για αυτή την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία», τόνισε.

Μετανάστες που πέρασαν τη νύκτα στους δρόμους και τα πάρκα της Ταπατσούλα διέψευσαν τις κατηγορίες Τραμπ.

«Δεν είμαστε εγκληματίες, Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είμαστε τρομοκράτες», δήλωσε ο Ντένις Ομάρ Κοντρέρας από την Ονδούρα, εκπρόσωπος του καραβανιού. «Τα μόνα όπλα που έχουμε είναι η επιθυμία να προχωρήσουμε και να προστατεύσουμε τις ζωές μας», πρόσθεσε.

«Είμαστε μετανάστες, δεν είμαστε εγκληματίες! Είμαστε διεθνείς εργαζόμενοι!», φώναζαν κάποιοι από τα μέλη του καραβανιού.

Στο μεταξύ η αστυνομία της Γουατεμάλας αναπτύχθηκε στην πόλη Κεζαλτεπέκε για να εμποδίσουν ένα άλλο καραβάνι 1.500 μεταναστών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να συνεργαστούν με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των μεταναστών του καραβανιού, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταση σχετικά με τη μετανάστευση ίσως οξυνθεί όταν την 1η Δεκεμβρίου διαδεχθεί τον Πένια Νιέτο ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Οι μετανάστες δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους «για πλάκα, αλλά λόγω ανάγκης», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι θα προτείνει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό να επενδύσουν στην ανάπτυξη των χωρών της Κεντρικής Αμερικής ώστε να αποθαρρυνθούν οι κάτοικοί τους από το να μεταναστεύουν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER