Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 10:50

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: 36 εκατ. ψηφοφόροι συμμετείχαν στην πρώιμη ψηφοφορία

Γράφτηκε από την
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: 36 εκατ. ψηφοφόροι συμμετείχαν στην πρώιμη ψηφοφορία

Ένας εντυπωσιακός αριθμός 36 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ψήφισαν πριν από στην σημερινή ημέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός αυτός της αυξημένης συμμετοχής στην πρώιμη ψηφοφορία, προδιαθέτει για έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχής στην σημερινή εκλογική διαδικασία, αλλά και για μεγάλες εκπλήξεις στην διάρκεια της νύχτας, όταν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, σχολιάζει το “ Politico.”

Ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η ορμή των Δημοκρατικών προκειμένου να τον αποκηρύξουν σήμερα, οδήγησε τους ψηφοφόρους νωρίς στις κάλπες, καθώς το 2014 είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίς 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που παρακολουθεί και καταγράφει την συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές.

Η τάση αυτή, της πρόωρης συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν νωρίτερα φέτος στο Τέξας, στη Νεβάδα και στην Αριζόνα, είναι ήδη περισσότεροι από την πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες που έχει καταγραφεί στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΜακΝτόναλντ.

Επίσης, σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα συνήθη ποσοστά συμμετοχής σε μη-προεδρικές εκλογές, ακόμη και με ελάχιστη διαφοροποίηση.

Όπως διαφαίνεται το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, μπορεί να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την εικόνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις, για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και την πιθανή διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

“ Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια, είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης / προεδρικής εκλογής,” από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων, δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο “ Politico.”

Ο ΜακΝτόναλντ προέβλεψε ότι από την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη ψηφοφορία, ο αριθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων σε κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετοχής που καταγράφηκε το 2014 και αυτό θα αλλάξει και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τομ Μπόνιερ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Target Firm που επεξεργάζεται στοιχεία των Δημοκρατικών, πρόβλεψε ότι η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να ξεπεράσει και τα σαράντα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, είναι προσεκτικοί σχετικά με το πιο κόμμα θα συγκεντρώσει ένα εκλογικό πλεονέκτημα, από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχόμενα στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να διατυπώσουν μία τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER